На уникална находка – стъклен човешки мозък, се натъкнаха археолози.

...
На уникална находка – стъклен човешки мозък, се натъкнаха археолози.
Коментари Харесай

Невероятна находка по Везувий: Намериха стъклен мозък на човек ВИДЕО

На неповторима находка – стъклен човешки мозък, се натъкнаха археолози. Откритието е направено при проучване на останките на една от жертвите в античния град Херкулан, който през 79 година сл. Хр. е опустошен от експлоадиране на вулкана Везувий.

Изследването е оповестено в „ New England Journal of Medicine”.

Според учените за появяването на стъкления мозък е отговорен развой, наименуван витрификация. Лавата, изгорила индивида преди близо две хилядолетия, изстинала толкоз бързо, че запазила формата на тъканите на жертвата. Така се появил въпросният мозък от вулканично стъкло.

Жертвата, за която се счита, че бил мъж на възраст сред 20 и 30 години, е открита да лежи на дървено легло, заровено под вулканична пепел в Херкулан. Той евентуално е бил погубен мигновено от изригването.

Учени: Супервулканът до Неапол е близо до изригване

Анализът на овъглена дървесина, открита наоколо до тялото, демонстрира, че е достигната температура от 520 градуса по Целзий. Това допуска, че рисковата топлота на лавата е била в положение да възпламени телесните мазнини и да изпари меките тъкани. Последвал бърз спад на температурата.

„ Откриването на стъклен материал от главата на жертвата, на протеини, създадени в човешкия мозък и на мастни киселини, присъщи за човешката коса, демонстрира термично индуцирано остъкляване на мозъчната тъкан”, считат учените.

По време на изригването на Везувий Херкулан е заровен от бързо движещи се потоци от лава, пепел и горещи газове. Тази вулканична материя е карбонизирала и е запазила елементи от града, в това число скелетите на жителите, които не са могли да избягат.

Учените не престават да изследват останките на изпепелените градове Херкулан и Помпей.


Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР