На централния площад Теразия в сръбската столица днес на обяд

...
На централния площад Теразия в сръбската столица днес на обяд
Коментари Харесай

Протест срещу мръсния въздух събра хиляди демонстранти в Белград

На централния площад " Теразия " в сръбската столица през днешния ден на обяд се събраха няколко хиляди души, с цел да стачкуват против неприятния въздух. Това бе третият поред митинг против замърсяването на Белград, който бе проведен от неправителствената организация " Еко отбрана ".

На " Теразия " се събраха хиляди жители, с цел да изразят незадоволството си от високата степен на замърсяване на въздуха на цялата територия на страната. Протестът мина спокойно с овации и поддръжка за всички, които се лекуват в лечебните заведения и всички борци за чист въздух, оповестява белградското издание " Данас ".

От " Еко отбрана " осведомиха, че през идващите две седмици ще има митинги против замърсяването на въздуха на територията на цяла Сърбия. Те приканиха участниците да поддържат и по-малките обитаеми места.

" Вчера хората бяха бити, тъй като защитаваха родината си - системата ни изправи пред революция. Ние сме изправени пред големи провокации. Никой няма да бъде зарязан. Има цялостна взаимност посред ни ", споделя Боян Симищич от " Еко отбрана " при започване на митинга.

По думите му проблемите със замърсяването се замитат под килима.

" Белград се намира на едно от последните места по непорочност на въздуха. Всеки ден умират по 50 души от замърсяването, а всяка година по над 1500, което е доста повече от ковид. Дори не е нужно да измерваме замърсяването. Ние го виждаме, усещаме и то убива децата ни ", добавя Боян Симищич.

На митинга имаше разпънати транспаранти с надпис: " Излез и се защитавай " и " Вие ни задушавате ". Протестиращите се събраха и пред постройката на президентството. На митинга имаше голям брой млади фамилии с колички с деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР