На три сигнала за нападения от мечки са реагирали екипи

...
На три сигнала за нападения от мечки са реагирали екипи
Коментари Харесай

Три сигнала за нападения от мечки в Родопите

На три сигнала за набези от мечки са реагирали екипи на РИОСВ-Смолян през последните дни.
Първият е подаден в неделя, 14 март. При оглед в околност „ Краево”, землище на село Триград, са открити две овце и една крава. По-късно денем е тестван сигнал в село Чокманово, където е открито нахлуване над едно конче.
И при двете установени вреди, наоколо до местата на нахлуване са открити следи от предпазения тип мечка.
В понеделник собственичката на стадо от 42 овце, отглеждани в местността „ Мангърова барчина”, село Змеица, е съобщила за липса на 2 от животните.
За записаните вреди Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян ще изготви предложение за обезщетение на притежателите.
През този интервал на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на неналичието на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата, изясняват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Оттам поучават стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. Пашата би трябвало да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР