На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално

...
На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално
Коментари Харесай

Сачева: Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души

На този стадий не се плануват по-строги ограничения на национално равнище за ограничение на разпространенитето на ковид у нас, разгласи пред бТВ общественият министър Деница Сачева.

В момента се приготвя нова мярка от 40 милиона лв. за бизнеси, които вероятно биха били наранени от пандемията.

" На този стадий нямаме решение за затваряне, само че сме подготвени да вземем всевъзможни решения съгласно епидемиологичната конюнктура ", разяснява тя в предаването " Тази заран ". Тя уточни, че се разисква мярка за бизнеси, които биха могли да се затворят.

" Със обществените сътрудници предходната седмица коментирахме това. Приблизително нови 40 млн. лв. ще отделим за бизнеси, които биха били наранени от заповеди както на здравния министър, по този начин и на кметове и регионални шефове – заведенията, образователните и просветителни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме опция да финансираме 80% от работната заплата за чиновниците и служащите в тези затворени бизнеси. Имаме подготвеност да подпомогнем 50 000 души ", уточни Деница Сачева.

" До момента има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто учебни заведения са под карантина. Ще има среща с просветителния и здравния министър, и в случай че би трябвало ще се трансформират условята за приемане на такава помощ, с цел да може тя да доближава до колкото се може повече хора. 73 млн. лв. в бюджета за следдващата година са отделени за целева помощ за родители ", уточни министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, тъй че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, изясни Деница Сачева.

По думите ѝ този бюджет не е избирателен. " Той е след избирателен, след изборите от 2017 година, тогава поехме ангажимент за нарастване на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лева, за 300 лева минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме дали обещание ", означи още Сачева.

Становището на Министерството на труда и обществената политика постоянно е било за универсални детски надбавки, означи тя.

" Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има потребност от настоящ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за идната година ", изясни министърът на труда и обществената политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР