На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално

...
На този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално
Коментари Харесай

Деница Сачева: Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души

На този стадий не се плануват по-строги ограничения на национално равнище за ограничение на разпространенитето на ковид у нас, като фокусът остава на локално равнище. Това съобщи пред общественият министър Деница Сачева.

„ Например,за просветителната система районният метод е извънредно значим, защото там има доста тези във връзка с това дали би трябвало напълно да се затварят учебните заведения или това няма да докара до по-големи проблеми. Ние сме готови както за национални, по този начин и за районни решения. По отношение на учебните заведения имаме помощ, която даваме на родителите, когато би трябвало да се затвори учебно заведение или деца би трябвало да бъдат карантинирани. Няма причина да се тормозим от публичното мнение. “, разяснява Сачева.

По думите й на този стадий няма решение за затваряне на страната, сходно на това в Гърция, само че държавното управление е готово да предприеме нужните ограничения съгласно епидемиологичната конюнктура.

„ До момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто учебни заведения са под карантина. Ще има среща с просветителния и здравния министър, и в случай че би трябвало ще се трансформират условята за приемане на такава помощ, с цел да може тя да доближава до колкото се може повече хора. 73 млн. лв. в бюджета за следдващата година са отделени за целева помощ за родители “, уточни министърът.

Тя сподели, че се обмисля повдигане на подохдните критерии, тъй че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, изясни Деница Сачева.

Съчева също по този начин съобщи, че новият бюджет не е избирателен. „ Той е след избирателен, след изборите от 2017 година, тогава поехме ангажимент за нарастване на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лева, за 300 лева минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме дали обещание “. означи още министърът.

Становището на Министерството на труда и обществената политика постоянно е било за универсални детски надбавки, разяснява Сачева.

„ Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има потребност от настоящ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за идната година “, изясни министърът на труда и обществената политика.

По думите й в сега се приготвя нова мярка от 40 млн. лв. за бизнеси, които вероятно може да бъдат затворени зараади пандемията.

„ Със обществените сътрудници предходната седмица коментирахме това. Приблизително нови 40 млн. лв. ще отделим за бизнеси, които биха били наранени от заповеди както на здравния министър, по този начин и на кметове и регионални шефове – заведенията, образователните и просветителни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме опция да финансираме 80% от работната заплата за чиновниците и служащите в тези затворени бизнеси. Имаме подготвеност да подпомогнем 50 000 души ", уточни Сачева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР