На този ден според историческите източници през 987 година по

...
На този ден според историческите източници през 987 година по
Коментари Харесай

На този ден: Самуил нарежда убийството на брат си Арон, заради сътрудничество с византийците

На този ден съгласно историческите източници през 987 година по разпореждане на цар Самуил е погубен брат му Арон, упрекнат в съдействие с византийците.
Прочетете още
Арон е български болярин, комитопул. Трети наследник на комит Никола и брат на българския цар Самуил, и на комитопулите Давид и Мойсей. Обвинен е в опит да заеме царския трон благодарение на Византия. Убит с цялото си семейство по заповед на Самуил. Остава жив единствено синът му Иван Владислав.

След гибелта на Давид и Мойсей, Арон е най-възрастният от към този момент двамата братя. Той управлява българските земи, които се намират най-близо до Тракия, император Василий взема решение да се насочи към него. Освен да предотврати съюз сред българите и византийските бунтовници, един възможен контракт с Арон ще възпре появяването на втори фронт от север, до момента в който войските на императора се бори за потушаването на протеста в Мала Азия. Друг е въпросът, че Арон желае да спре войната с Византия и последователно да си обезпечи независима власт, като в профил по някакъв метод брат си Самуил

Договорът сред двамата владетели включва сродяване. Арон избира за своя жена сестрата на Василий II. От Цариград е изпратен севастийският митрополит, който вместо сестрата на императора води със себе си незнайна никому жена (наречена от някои хронисти проститутка), Арон незабавно разкрива измамата и подрежда митрополитът да се обезглави и главата му да се прати на Василий II, когато византийският император схваща за стореното събира войска, и се насочва към прохода Траянови врата, щом го минава доближава Средец и обсажда града. Обсадата продължава 20 дни, византийците претърпяват проваляне. Българите изгарят обсадните машини и взимат със себе си доста добитък, злато и пленници. Василий II побягва, само че заради недосетливост минава още веднъж през Траянови врата, където се натъква на засада от Самуил, притекъл се на помощ на своя брат. Почти цялата византийска войска е унищожена или попада в плен, а императорът бяга. Според множеството извори датата на това проваляне е 17 август 986 година

В същия този ден Самуил научава и за тайните договаряния на Арон с Василий за сепаративен мир и за замислите му да го убие. Така стартира абсурдът сред двамата братя, който приключва със гибелта на Арон и целия му жанр. Това става в местността Разметаница (днес местността Царичина, край Дупница) на 14 юни (най-вероятно през 987 г.) Единствен оцелява синът му Иван Владислав, тъй като за неговия живот се застъпва Самуиловият наследник Гавраил Радомир. По-късно /август 1015 г./ Иван Владислав убива Гавраил Радомир по време на лов и заема неговото място на престола, а потомците му стават известни като ааронов клон на Комитопулите.

След гибелта на Арон цяла България минава в ръцете на Самуил.

През 1919 година английските водачи Джон Уилям Елкок и Артър Браун правят първият полет над Атлантическия океан без междинно кацане – от канадското градче Сейнт Джонс (Нюфаундленд и Лабрадор) до Ирландия.

През 1920 година в Царство България е въведена Трудова тегоба.

През 1934 година в Царство България с наредба-закон са неразрешени политическите партии.

През 1940 година по време на Втората международна война: Париж е окупиран от Германия, вследствие на което съдружниците започват Операция Ариел.

През 1982г. приключва войната за Фолклендските острови сред Аржентина и Англия. Аржентина губи и британците поемат напълно контрола на островите.

През 1985 година Германия, Франция, Белгия, Холандия и Люксембург подписват Шенгенското съглашение.

През 2002 година е основан Национален боен университет с решение на 39-ото Народно заседание посредством превръщане и сливане на Висшето военно общовойсково учебно заведение „ Васил Левски “ – гр. Велико Търново, Висшето во­енно учебно заведение за артилерия и противовъздушна защита „ Панайот Волов “ – гр. Шумен и Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ – гр. Долна Мит­рополия.

Роден е предприемачът и президент на Съединени американски щати от 2017 до 2021-а година Доналд Тръмп, рожден ден чества още и журналистът Крум Савов, легендата в тениса Щефи Граф и треньора на мъжкия народен тим по волейбол Пламен Константинов. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР