На този ден през 1814 година Наполеон Бонапарт абдикира от

...
На този ден през 1814 година Наполеон Бонапарт абдикира от
Коментари Харесай

На този ден в историята: Наполеон абдикира от престола и бива заточен на остров Елба

На този ден през 1814 година Наполеон Бонапарт абдикира от императорския престол във Франция и бива изпратен на изгнание на остров Елба в Средиземно море. Заточението му е част от специфична уговорка в контракта от Фонтебло.

Наполеон е роден на остров Корсика на 15 август 1769 година. Той учи във военно учебно заведение, а по-късно взе участие интензивно във Великата френска гражданска война от 1789 година. Благодарение на качествата си Наполеон бързо се изкачва във военните подчиненост и води голям брой сполучливи военни акции из цяла Европа. До края на XVIII век той съумява да се утвърди като един от най-хубавите военни.

През 1804 година става император на Франция. Неговите старания продължават да бъдат ориентирани към това да консолидира силата си. До 1810 година огромна част от Европа попада под контрола на Френската империя.

Падението на Бонапарт стартира през 1812 година. Тогава императорът взема решение да разгласи война на Русия, смятайки, че по този начин прекъсва опцията Английската и Руската империя да се обединят против Франция. Кампанията срещу Русия обаче се оказва извънредно несполучлива. Европейските сили по това време основават нов антифренски съюз и съумяват да смъкват френския император.

През 1814 година Наполеон предлага да абдикира от престола в интерес на сина си. Предложението му е отхвърлено и корсиканецът бива изпратен на първото си изгнание на остров Елба.

Наполеон съумява през 1815 година да се завърне от заточение и още веднъж се възкачва на престола. Този интервал в историята остава под наименованието " Стоте дни на Наполеон ". През юни 1815 година при борбата край Ватерло Наполеон губи и бива изпратен още веднъж на изгнание, само че този път на остров Света Елена в Атлантическия океан, където ще прекара остатъка от живота си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР