На този ден преди 60 години с разпореждане на Генералния

...
На този ден преди 60 години с разпореждане на Генералния
Коментари Харесай

Авиационната база в Крумово навършва 60 г.

На този ден преди 60 години с предписание на Генералния щаб на българската войска е основан 44-ти вертолетен авиационен полк, първи в страната. Нейн правоприемник през днешния ден е 24-та авиационна база в Крумово. От ноември 1961 година авиополкът се базира на Летище Пловдив.

През февруари и март 1963-та са получени 29 вертолета " Ми-4 ", от които 25 за полка в Крумово. В края на годината той стартира да усвоява редица нови задания: стоварване на тактически въздушни десанти, полети в огромни групи, кацане на високопланински площадки, полети в облаци - през деня и нощем, слагане на минни заграждения, кацане в режим на авторотация на носещото витло с изключен мотор, пукотевица с бордово оръжие и други. Наред с чисто военните полкът извършва и аварийно-спасителни задания.

На 17 юни 1980 година полкът е пребазиран на летище Крумово. През идващите години доближава върха на своето развиване както по брой на водачи и вертолети, по този начин и по обсега на тяхното приложение. От септември 1994 година в сходство с новите условия и условия 44-ти вертолетен авиационен полк е реформиран в 24-та вертолетна авиационна база

60-годишнината ще бъде маркирана с церемониален строй, приветствия и четене на заповеди за награждаване на военнослужещи и цивилни чиновници за реализирани отлични резултати при осъществяване на служебните отговорности. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на починалите летци и авиационни експерти от военното формирование. След това ще има показ на авиационна техника. Събитието ще се организира при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР