На тези бразилски плажове, където морето от седмица изхвърля нафта,

...
На тези бразилски плажове, където морето от седмица изхвърля нафта,
Коментари Харесай

На тези плажове от години морето изхвърля странни сандъци, тежащи 100 кг, а мистерията откъде идват остава

На тези бразилски плажове, където морето от седмица изхвърля нафта, хората от години намират странни кутии. Те произлизат от немски транспортен съд, потопен през 1944 година, допускат доста локални откриватели.



Минавайки по плажа на Прая Бела през бразилския щат Сеара, Карлос Тейшейра се натъкнал на необичайно сандъче. По-рано бил чувал, че морето чесдто изхвърляло странни предмети на брега.

„ Кутиите започнаха да изплуват от септември 2018 година в Бразилия. Но не знаехме от кое място идват ”, споделя океанографът.

Смята се, че това е багаж от останките на потопен съд, само че никой не е разследвал случая по-нататък. От предходната година океанът е изхвърлил към 200 до 300 сандъци, пресмята Тейшейра.



Интересът към тях набъбна, когато при започване на септември на същия плаж морето изхвърли огромно количество нафта. Това може да не е съвпадане, заключва океанологът. Учените са определили, че в сандъците има части каучук, в единия от които е написано „ Френски Индокитай “. Тъй като тази френска колония е съществувала единствено до 1954 година, тогава става дума за по-стари сандъци.

Каква е връзката на сандъците с нафтата?

Тейшейра малко потърсил информация за немския транспортен съд Рио Гранде, който отплавал от Япония за Европа през януари 1944 година Преди Бразилия той се натъкнал на американски кораби.

За Тейшейра било ясно, че щайгите са от кораба. Но също по този начин той счита, че нафтата има нещо общо с потъналия транспортен съд: „ Първо се чудехме от кое място идва нафтата. Една от вероятните хипотези беше потънал съд “.

Но в този момент той изключва тази опция: „ Разговаряхме с други сътрудници и хора в Държавния петролен център„ Петробраз “. Казаха, че откритото масло е по-ново. Когато става дума за нафта от кораба, тя би трябвало да е на възраст над 70 години. Нещо повече - става въпрос за недопечен петрол, а не за гориво “, изяснява океанографът.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР