На територията на Силистра и София се проведе акция, при

...
На територията на Силистра и София се проведе акция, при
Коментари Харесай

Прокурор: Шестима са привлечени под отговорност за схемите в НОИ Силистра

На територията на Силистра и София се организира акция, при която беше открита проведена незаконна група. Работата е извънредно интензивна в последната седмица. Представяни са документи, които са били с неистинни данни за пенсии. Услугата се заплащала от самата стойност на пенсиите. Членовете на групата персонално са посещавали пощенските клонове, от които се теглили и самите пенсии. Това описа Сийка Милева - представител на спецпрокуратурата по отношение на вчерашната спецакция, при която беше арестуван шефът на Национален осигурителен институт – Силистра Милен Пенчев. До момента са задържани над 10 души, а основният секретар на министерството заяви, че създаването е стартирала от дълго време.

Иззети са доста мобилни телефони, банкови карти и извлечения от банкови документи. Шефът на Национален осигурителен институт Силистра и диктувал персонални данни на лица за приемане на пенсии, които не им се поставят. На досиетата на тези хора е записвано " СМЧ - Пенчев " ( " мощно мой човек ", бел. ред.). Семейство от майка, татко и наследник са изготвяли огромна част от подправените документи. Те са съхранявали в дома си такива документи. Жената е теглила суми от сметки на хора, които са получавали такива пенсии. Синът е записал на негов адрес хора, които са желали да получават пенсии по схемата, сподели още тя.

Към сегашния миг под наказателна отговорност са подведени шестима души за присъединяване в незаконна група. Предстои да се посочи дали ще се изиска непрекъсната мярка " задържане под стража ". До момента сме открили, че към 20 души са получавали пенсии с фалшифицирани документи. Говорим за пенсии за огромни суми, сподели прокурор Димитров, който е наблюдаващ по случая.

Лицата са правили незаконната активност в извънредно дълъг интервал от време. Към момента предстоят експертизи за точната сума, която е източена от Национален осигурителен институт по схемата. Включително някогашни кметове, хора от всевъзможни прослойки, са се възползвали от приемането на пенсии с фалшифицираните документи, споделиха още на брифинга. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР