На територията на САЩ има няколко региона, в които редовно

...
На територията на САЩ има няколко региона, в които редовно
Коментари Харесай

Под САЩ цъка сеизмична бомба, по-страшна и от Йелоустоун

На територията на Съединени американски щати има няколко района, в които постоянно се записват трусове с друга мощ. Епицентърът на близо 90% от тях е в Калифорния и Невада. Останалите са в Аляска.

Има райони, които са ситуирани на юг от Средния Запад, където няма нито един вулкан. Преди доста епохи обаче тъкмо там е имало цяла серия от земни земетресения, които са станали причина за непоправима злополука. И до ден сегашен учените не могат да обяснят за какво това се е случило и го назовават геоложка особеност. Тогава единствено за няколко секунди в земята са се появили големи пукнатини. В тях са пропаднали доста хора. В щата Тенеси на мястото на една от пукнатините се е образувало надълбоко езеро, което съществува и до през днешния ден.

Има и информация, че по времето на всяко от земетресенията хората са чували чудноват тон, наподобяваш гърмеж или гръм. В небето се появили ужасни облаци, след това паднала гъста мъгла с неприятна миризма, която доста приличала на смог.

Учените допускат, че земетресението е станало поради слабото място в тектоничната плоча под река Мисисипи, което е покрито с голям брой дребни пукнатини. Експертите прибавят, че тези райони са сеизмологично рискови и до през днешния ден. По всяко време, "слабата зона " може да не издържи и да провокира серия от мощни трусове.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР