На теория ръста на доходите и инфлацията се изравняват, но

...
На теория ръста на доходите и инфлацията се изравняват, но
Коментари Харесай

Икономист:Слагането на таван на цените не е добро решение в пазарна икономика

На доктрина растежа на приходите и инфлацията се изравняват, само че на процедура като влезете в магазина - не. Това сподели Любослав Костов - шеф на Института за обществени и синдикални проучвания и основен икономист на КНСБ, в предаването „ Тази събота " по бТВ.

1351 лв. е чистият най-малък приход, нужен за издръжката на един човек сега, акцентира той. Около 1,6 милиона българи получават приход, който е по-нисък от тази прехрана. Размерът на минималната заплата сега е едвам 45% от тази прехрана.

Регулаторните органи в лицето на Българската организация за сигурност на храните, Национална агенция за приходите, Комисия за защита на конкуренцията и КЗП доста бързо би трябвало да излязат с публични мнения и да изсветлят цялата верига на доставка на всяка една стока. Когато цената на щанда е двойно по-висока от производството, явно по веригата има картелно съглашение, счита Костов.

Според него инспекциите са закъснели, само че евентуално след масираните инспекции по натурален път ще стартира понижение на цените, въпреки и гладко.

„ Не са намерили нарушавания там, където не са влезели. Има големи бариери за вход в бранша. Когато цената е двойно по-висока на щанда, в сравнение с при производителя - явно има по веригата картелно споразумение. През тези шест месеца, до момента в който чакаме това да се случи, би трябвало да порастват приходите, би трябвало да има бюджет, би трябвало да има политика по приходите. Затова е значимо да имаме постоянно държавно управление ", сподели още икономистът.

Според него слагането на таван на цените не е положително решение в пазарна стопанска система.

Отлагането на приемането на еврото беше предстоящо, разяснява Костов.

„ Знаехме, че инфлацията е висока. Три закона не бяха признати в последния парламент, само че това не е непоправимо. Важно е да заявим, че такава е посоката. Важно е да каже, че съвсем няма да има проинфлацонен резултат. Доходите ще набъбнат. След като Литва влезе в еврозоната, междинната работна заплата се подвигна със 108% и стане 1500 евро ", акцентира икономистът от КНСБ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР