На теб ръка завинаги подавам по пътя общ да тръгнем

...
На теб ръка завинаги подавам по пътя общ да тръгнем
Коментари Харесай

Експозиция с булчински и бални рокли от 70-те разказа за миналото на Асеновград

" На теб ръка вечно депозирам по пътя общ да тръгнем на разсъмване, едно сърце подарък ти подарявам - животът ми с твоя да гори! Радостта е същинска, огромна, когато е основана от двама и споделена с околните, нали? Заповядайте, добре пристигнали! " Не, това не е стихотворение от популярен създател. Думите са част от едно от посланията, вписани в сватбена покана от 1987 година..
Залата в Етнографската къща в Асеновград се оказа дребна да събере посетителите, пристигнали да прегледат неповторимата галерия на ретро рокли и аксесоари. Идеята за ексцентричната експозиция е на музейните чиновници Галя и Надя, които споделиха пред присъстващите по какъв начин е зародила концепцията. Те описаха, че мотивът е днешният Международен ден на дамата - 8-ми Март, в който на респект и ухажване е всяка дама. Изложбата разкрива 70-те - 80-те години на XX век, когато празникът се е чествал най-много от майките, тъй като по това време това е била главната функционалност на дамата.
Експозицията е събрала в себе си 15-тина рокли за друг мотив и жанр, картички с пожелания за 8-ми Март, предложения от сватби. Колоритът на изложбата е особено подредена маса, на която има ролка и четка за коса и други принадлежности за разкрасяване. До нея е закачен пеньоар, който се е употребил от дамите по време на разкрасителните процедури. И откакто прическата е подготвена, експозицията вплита последователно фена в света на сватбите, баловете и комсомолските празненства за Международния ден на дамата.
Първата рокля, показана в изложбата, е от 1981 година Тя е бродирана на ръка и е синя на цвят. Показани са и две сватбени рокли - едната от началото на 70-те, а другата - от края на 80-те години на предишния век. Целта на осъществяване на концепцията е да се показа смяната в модата през годините. От кройки с изчистени модели се минава в по-пищни тоалети, в които са пришити повече дантела, тюл и доста орнаменти. Всички ролки са предоставени на Етнографската къща от поданици на община Асеновград.
Притежателите на старинните модели разказали за протичането на сватбите в региона. Техни разкази са разказани в особено приготвени табла, положени всред тоалетите. Според спомените на притежателите на роклите, сватбите в предишното са били обилни и с не по-малко от 300 посетители. Други сватбени тържества са се провеждали по два дни - първо в обитаемото място, от което е младоженецът, а след това - и в родното място на булката.
Международният ден на дамата през 70-те и 80-те години в Асеновградско се е чествал по друг метод. Някои дами са предпочитали да отбележат празника единствено със брачна половинка и децата си вкъщи, а други са харесвали обилните тържества с сътрудници от работата. Освен цветя, дамите са получавали, като дарове също ръкавици и шалове. Изложбата е събрала още абитуриентски рокли и вечерни тоалети, които са се употребили за други публични мотиви.
Галерия със фотоси от експозицията може да откриете .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР