На табелката пред индийския премиер Нарендра Моди на срещата на

...
На табелката пред индийския премиер Нарендра Моди на срещата на
Коментари Харесай

На табелката пред Нарендра Моди на срещата на Г-20 пише Бхарат, а не Индия

На табелката пред индийския министър председател Нарендра Моди на срещата на Г-20, която протича този уикенд в Делхи, написа " Бхарат ", а не " Индия ", което породи спекулации за възможна смяна на името на южноазиатската страна, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

На някои от употребяваните в Индия езици тя се назовава Бхарат, Бхарата и Хиндустан – имена на страната отпреди колониалния интервал, които публично се считат за взаимнозаменяеми. Въпреки че в публични връзки на британски език страната обичайно употребява името Индия в наименованията на длъжности, като да вземем за пример тези на президента или премиера, по-рано тази седмица в предложения за вечеря, изпратени до водачите от Г-20,  Драупади Мурму бе записана като " президентка на Бхарат ".

След като откри през днешния ден срещата в Делхи, Нарендра Моди седна на мястото си на масата на водачите, като на табелката пред него написа " Бхарат " (преди на сходни табелки се е изписвало " Индия " ), а на логото на Г-20 са изписани и двете имена – " Бхарат " на хинди и " Индия " на британски.

Говорейки на хинди, езикът на болшинството от хората в Индия, Моди сподели: " Бхарат посреща с добре пристигнали делегатите като ръководител на Г-20 ". Делхи посреща водачите на огромните международни стопански системи за среща в нов конгресен център във формата на раковина, наименуван " Бхарат Мандапам ". 

Според някои поддръжници на името " Бхарат ", " Индия " е термин, употребен от английските колонизатори, само че съгласно историци терминът се е употребявал епохи преди началото на колониалното ръководство, отбелязва Ройтерс.

Организацията Раштрия суамсевак сангх, която е идеологически предтеча на партията на Моди Бхаратия Джаната (Индийска национална партия), постоянно е упорствала страната да се назовава Бхарат. Съперниците на Моди споделят, че смяната в името се постанова в този момент поради новосформирания от 28 партии опозиционен съюз, наименуван " ИНДИЯ ", който ще се изправи против партията на премиера на парламентарните избори следващата година.

Ройтерс отбелязва, че от канцеларията на Моди към този момент няма отговор на молба за коментар по тематиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР