На своето заседание на 6.10.2021 г. Министерският съвет прие Решение,

...
На своето заседание на 6.10.2021 г. Министерският съвет прие Решение,
Коментари Харесай

12 октомври е обявен за Ден на българската община и местното самоуправление

На своето съвещание на 6.10.2021 година Министерският съвет одобри Решение, с което афишира 12 октомври за Ден на българската община и локалното самоуправление. Правителственото решение е взето по предложение на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), вносител е Министър-председателят.
Отбелязването на 12 октомври като Ден на българската община е инициирано от делегатите на III Общо заседание на НСОРБ, извършено на 18 юни 1998 година в Благоевград. То е подбудено от желанието им да основат традиция, която да свързва предишното, сегашното и бъдещето на локалното самоуправление в България. Датата се свързва с публикуването през 1882 година в брой 117 на Държавен вестник на Закона за общините и градското ръководство - първият законодателен акт, който регламентира активността на общинските препоръки, на кметовете и техните помощници.

Официализирането на 12 октомври като Ден на българската община и локалното самоуправление е самопризнание за стабилността и престижа на локалните управляващи и за интензивността на Националното съдружие на общините в Република България.

През тази година НСОРБ отбелязва 25 години от своето основаване. По силата на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация организацията е законен представител на българските общини пред държавните органи. НСОРБ създава оферти за смяна и рационализиране на правната уредба на локалното самоуправление, приготвя мнения и оферти по проектобюджета на страната в частта му за общините и други През годините формите за съвещания сред локалната и централните власт бяха развити и регламентирани в редица закони и бе открит резистентен механизъм за координиране с общините на плановете за нормативни актове, касаещи техните пълномощия.

Определянето на празника като Ден на българската община и локалното самоуправление акцентира ролята с изключение на на кметовете на общини като органи на изпълнителната власт и техните администрации, само че и на общинските препоръки, като изразител на волята на жителите и орган на локалното самоуправление.

Идеята за определяне и разрастване на локалното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на независимата българска страна, призната на 16 април 1879 година В глава 1, член 3 е записано: „ Територията административно се дели на окръжия, околии и общини ".

През 1991 година новата Конституция на Република България /чл. 1, алинея 2/ дефинира, че „ Република България е единна страна с локално самоуправление ", а член 136 дефинира общината, като „ съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление„.

Европейската харта за локалното самоуправление е утвърдена със закон от българския парламент през 1995 година Година по-късно е утвърден и Допълнителния протокол към ЕХМС за правото на присъединяване в делата на локалната власт.

През годините локалните управляващи потвърдиха своята подготвеност, продуктивност и умеене да овладяват компликациите, пред които времето ни изправя.

Календарът на професионалните празници обгръща забележителна част от публично значимите типове активност. Част от датите са определени съгласно обичайните празници в националния фолклорен календар, други са обвързани с празнувания на светци, считани за настойници на даден жанр активност. Някои от професионалните празници са избрани неофициално с решение на гилдии, преобладаващата част от празниците, отбелязващи армейски специалности са избрани със Заповед на Министъра на защитата, само че най-значимите - с Решение на Министерския съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР