На свое извънредно заседание Светият синод в пълен състав по

...
На свое извънредно заседание Светият синод в пълен състав по
Коментари Харесай

Погребват патриарх Неофит в двора на Св. Неделя

На свое изключително съвещание Светият синод в цялостен състав във връзка кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който умря на 13 март, и на съображение на член 42 алинея първа от Устава на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), старшият член на понижения състав на Светия синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, встъпи краткотрайно във функционалностите на наместник-председател на Светия синод, заяви митрополит Киприан. 

 

Той сподели, че откакто е разискал въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод е решил, че на 15 март от 9:00 ч. тленните остатъци на блажено умрелия български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". 

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено умрелия предстоятел на БПЦ-БП ще стартира след нейния край. След това, с литийно шествие, тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена, заяви Старозагорският митрополит Киприан.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР