На свикано извънредно заседание, правителството прие териториалните планове за справедлив

...
На свикано извънредно заседание, правителството прие териториалните планове за справедлив
Коментари Харесай

Правителството прие плановете за справедлив енергиен преход, ТЕЦ-овете работят до 2038 г.

На свикано изключително съвещание, държавното управление одобри териториалните проекти за обективен преход след затваряне на въглищните централи в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Утре ще бъдат изпратени към Европейската комисия.

Това стана ясно от думите на министър председателят Николай Денков, който дружно с финансовият министър дадоха брифинг след срещата, оповестява „ 24 часа “.

“Това, което вършим, е най-хубавото допустимо за тях (протестиращите – бел.ред) и за страната. Моят апел е да се спрат митингите и да се вслушат в това, което сме решили ”, прикани Денков.

Той още един път съобщи, че повече не може да се търпи никакво закъснение, тъй като се рискува загубата на 3,5 милиарда лв., в случай че изпуснем периода, който е до края на този месец, действително на следващия ден.

“В документите ясно се сподели, че мините ще работят до 2038 година Няма дати за затваряне на съответни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, тъй като стопански няма да могат да работят ”, изясни Денков.

Потвърди, че се работи върху основаване на дружество, което ще работи в района за преобразяване на териториите в зони за насърчаване на икономическа активност.

Там се очаквало да дойдат вложители, които ще имат нужда от квалифицирана работна ръка. Тестовете към този момент били посочили, че имало огромен инвеститорски интерес, стана ясно от думите на министър-председателя.

“Например индустриални зони. Това дружество няма да изземва функционалности от мините, то ще работи в съгласуваност с тях, тъй че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат “, сподели още министър председателят.

Ще има обществени пакети, които бюджетаът ще може да покрива 36 месеца, изясни финансовият министът Асен Василев.

„ Практиката с даването на обществени пакети, които се дават на хора, които не желаят да се занимават с тази активност, е всеобща процедура в Европа. Стандартните пакети са 24-месечни, а у нас, ще бъдат за 36 месеца “, сподели Василев.

Той изясни, че заплатите в мините са много високи, тъй че един пакет би бил сред 140-150 хиляди лева на човек.

Целта на проектите е гладко да се понижава производството на електрическа сила от въглища. Едно от изискванията на Брюксел е към тези териториални проекти да има лист на компании с евентуален интерес в бъдеще време.

Спешното им приемане се наложило, тъй като към този момент има закъснение от две години и могат да бъдат изпуснати парите. Освен това ние сме били единствената страна в Европейски Съюз, която към момента не си е изпратила проектите, а крайният период е 30 септември.

Заложените текстове в тях обаче провокираха бурни страсти и съумяха да разклатят (не)коалицията за миг.

В сряда от ГЕРБ дадоха конференция, на която предизвестиха, че ПП-ДБ се готвят да разпределят непозволено евромилиарди на неразбираемо по какъв начин подбрани компании.

Николай Денков обаче бе безапелационен, че става дума за неразбирателство, защото въпросните компании са показали само и единствено интерес за вложения в тези три района. Премиерът посочи, че те няма да получат средства, а занапред през 2024 година следва да бъдат оповестени състезания за парите от Брюксел. Ще се дефинират и разпоредбите за национално финансиране. След диалог на премиера с Бойко Борисов недоразуменията били изгладени.

На финала ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха предложение подкомисията за надзор на еврофондовете да стане непрекъсната комисия. Днес основаването й дефинитивно бе факт, а в нея ще се управлява разпределянето на над 3.4 милиарда лева в енергетиката по линия на проектите за обективен преход.

Всичко това се случва на фона на блокади и затворени автомагистрали от страна на енергетиците през целия ден. Недоволните се тормозят, че затварянето на въглищните централи ще докара до безработица в района. Надяват се затварянето да стане гладко до 2038 или даже до 2050 година Ако не бъдат чути, идната седмица идват с тежка техника на жълтите павета.

А че централите ще работят до 2038 година стана ясно още на обяд, когато водачът на ГЕРБ Бойко Борисов го разяснява в Народното събрание след среща с финансовия министър Асен Василев, Делян Пеевски и Делян Добрев, където се разбрали за това. Всеки, който желае да напусне, да му се изплащат 36 заплати незабавно също е било част от тематиките на диалог./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР