На Световния фестивал на науката в австралийския град Бризбейн е

...
На Световния фестивал на науката в австралийския град Бризбейн е
Коментари Харесай

Хищен паяк ловува по теорията на струните

На Световния фестивал на науката в австралийския град Бризбейн е показан паяк от нов тип. Животно е способно да тича по вълните и да дефинира приближаването на плячката по вибрацията на водата.

Учените са нарекли паяка Dolomedes briangreenei – в чест на австралийския физик Брайън Грийн (Brian Greene), един от водещите почитатели на теорията на струните, оповестяват CNET и Lenta.ru.

Dolomedes briangreenei принадлежи към рода водни паяци Dolomedes. Тялото му е покрито с компактен пласт меки тъмнокафяви косъмчета, които се отличават с хидрофобност. Това помака на паяка да се плъзга по водата, а също по този начин да се гмурва и да плува на дъното. Косъмчетата „ ловят “ въздуха и дават на животно един тип въздушна възглавница, с помощта на която животното е способно да диша под вода.

Както и другите огромни представители на рода Dolomedes, новооткритото създание се храни с риби, жаби и попови лъжички. По време на лов паякът се задържа на брега със задните си крака, а останалите слага на водата. В такава позиция паякът усеща вибрациите, които оповестяват къде се намира плячката.

Dolomedes briangreenei може освен да дефинира дистанцията до плячката, само че и да оцени нейния размер, а също да разграничи по кое време вълната се основава от животно и по кое време – от паднало листо. Като открие плячка, паякът бързо „ тича “ по водата и я хваща с дребни щипци на края на „ краката “ си. Той сковава уловената жертва с отрова и я избутва на сушата, където я изяжда. За хората обаче отровата на Dolomedes briangreenei е безвредна.

  • Великата симфония на Вселената
  • Защо ни е толкоз мъчно да разберем пространството?
  • Различните паралелни действителности и многочислените версии на Аза

Съществото е кръстено на Брайън Грийн, защото търси плячката си благодарение на трептения – или вълните, с които по-конкретно се занимава физикът.

Теорията на струните се основава на концепцията за битие на хипотетични едномерни обекти на Планкови мащаби – струни, чието възбуждане се интерпретира като обикновени частици и техните взаимоотношения. Тази доктрина се явява поредно развиване на квантовата доктрина на полето, която в този момент е математически уред за актуалната физика на обикновените частици – Стандартния модел.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР