На старта на "Борисов 3", през май 2017 година, държавата

...
На старта на "Борисов 3", през май 2017 година, държавата
Коментари Харесай

Къде са биткойните за 17 млрд. лв., „арестувани” от БГ митниците преди 4 г.?

На старта на "Борисов 3 ", през май 2017 година, страната конфискува 213 576 биткойна. Тогава тяхната стойност беше неколкостотин милиона евро. Сега обаче към този момент доближи над 17 милиарда лв. по пазарни цени. Като днешният курс надалеч не е най-високият, доближат от криптовалутата.
Всъщност, ние в България нямаше и да разберем, че са „ арестувани” биткойните, в случай че това не беше интернационално оповестено от Центъра за противопоставяне на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC), който заяви гръмката вест на формалния си уебсайт. Така научихме и ние за огромната интернационална интервенция ПРАТКА/ВИРУС, при която българските управляващи са конфискували виртуални портфейли с въпросните над 200 000 биткойна.
Публикации за най-голямото изземане на криптовалута се появиха и в профилираните издания: https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin.
Биткойните са доста комфортни за интервенции по отбягване на финансовата отчетност – всяко евро минало през банка се регистрира в службите или най-малко те имат надзор върху всяка интервенция, осъществявана в формалните трезори. До 10 000 лева са лимитирани кешовите заплащания. Така криптовалутите станаха обичани на тези, които желаят да избягат от наблюдаване. И не е инцидентно, че режими под тежки наказания като севернокорейския, иранския, венецуелския избират да правят интернационалните си разплащания точно в криптовалутите от друг тип и темперамент. Китай дори възнамерява в чест на зимната олимпиада следващата година да стартира да заменя с тях хартиените пари, като преди месец стана първата страна в света с публична криптовалута.
Четири години по-късно голямата сума биткойни, които попаднаха в ръцете на българските управляващи не е ясно в чие „ чекмедже” – виртуално, несъмнено, се намира – т.е. в кого е ключът за потреблението на голямото благосъстояние.
Има още нещо доста съмнително – с изключение на отхвърли на митниците да разясняват пред "Биволъ ", "19 минути " и други медии какво се случва, даже на страницата на SELEC с днешна дата всичко е изтрито.
Това, несъмнено, поражда доста митове. Дали някой, който е обвързван с властта е поставил ръка върху колосалната сума? Или пък тя е неизползваема, в случай че той няма ключ да си я ”отвори” и да я употребява?
Дали преди малко уволненият за породени вреди в размер на 55 милиона евро или 100 милиона лв. началник на митниците Георги Костов знае, в случай че не е не запомнил към този момент с цялата си течна поддръжка каква е надълбоко защитаваната загадка за задържаните койни?
Според някои специалисти парите са прекалено много, с цел да могат безнаказано да излязат и да бъдат употребявани на пазара – писахме какъв брой звук се подвигна за 1,5 милиарда $, които Мъск пръсна в биткойни. Но пък, в случай че са пускани в оборот на серии – тогава какъв е бил казусът да се завъртят?
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР