На срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки на

...
На срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните-членки на
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха актуални въпроси по сигурността

На срещата в Брюксел министрите на защитата на страните-членки на НАТО разискаха настоящи въпроси по сигурността. Редовната намира се организира на 24.10.19 година и 25.10.19 година в Брюксел, Белгия. В нея с мандат от министъра на защитата взе участие делегация, водена от заместник-министъра на защитата Атанас Запрянов.
Във фокуса на полемиките на Северноатлантическия съвет бяха събитията в Сирия, интервенциите и задачите на Алианса и процеса на генериране на сили. В изявлението си заместник-министър Атанас Запрянов показа българската позиция, че трайно разрешаване на спора в Сирия е постижимо единствено посредством дипломатически средства , в това число и под егидата на Организация на обединените нации. В позицията се той акцентира, че България ще продължава да дава поредна поддръжка към напъните на интернационалната общественост за реализиране на световен мир и сигурност. Бе маркирано също, че страната ни смята за значим приоритет своето присъединяване в задачите и интервенциите на Алианса.
Срещата продължи с работна вечеря с присъединяване на Европейски Съюз и министрите на защитата на Швеция и Финландия. На нея бяха разисквани противодействието на хибридни закани, провокациите от мрежите от пето потомство (5G) към НАТО и съюзните телекомуникационни системи . На идващия ден полемиките се концентрираха върху напредъка по адаптиране на засиления възпиращ и защитителен капацитет на НАТО, с фокус върху Инициативата за подготвеност на НАТО (NRI) и справедливото шерване на тежестите и отговорностите в Алианса, в това число осъществяването на уговорката за вложения в защитата (DIP).
Представена бе българската позиция, че всяка акомодация на засиления възпиращ и защитителен капацитет зависи напълно от продължаващите старания на всички съдружници и осъществяването на уговорката за повишение на разноските за защита , контрактуван на срещата в Уелс. Заместник-министър Запрянов осведоми съдружниците, че страната ни неотдавна е подписала контракт със Съединени американски щати за покупка на нови многоцелеви изтребители. Това ще увеличи доста разноските за защита през 2019 година - почти до 3.1% от Брутният вътрешен продукт.
Срещата на министрите на защитата приключи със съвещание, отдадено на задачата на НАТО в Афганистан „ Решителна поддръжка “. В него участваха и страните-партньори в задачата, като бяха прегледани мирният развой, вероятностите пред задачата и бъдещите задължения на Алианса към Афганистан. В рамките на форума заместник-министър Запрянов организира двустранна среща с Майкъл Раян – заместник-помощник секретар по защитата на Съединени американски щати за Европа и НАТО. По време на срещата бяха извършени съвещания по въпроси от интернационалната сигурност и защитата, включително и на двустранното военно съдействие.
Състоя се и среща с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и обмисляне Патрик Търнър, по време на която бяха разисквани параметрите на годишния проект за повишение на разноските в защитата до 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР