На срещата с Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев обясни,

...
На срещата с Кирил Петков главният прокурор Иван Гешев обясни,
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията с работата на съдилищата, следствието и МВР

На срещата с Кирил Петков основният прокурор Иван Гешев изясни, че слабите резултати в битката с корупцията се дължат на работата на съдилищата, следствието и Министерство на вътрешните работи и некачествено законодателство и това не е обвързвано с прокуратурата. Така разказа срещата сред Гешев и Петков началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, откакто престоя на разпит в прокуратурата близо час.

" Затова е забавно по какъв начин, когато тази среща беше извършена, прокуратурата се самосезира, привика мен и министър ръководителя без да желае подпомагане от тези органи. Надявам се, в случай че това е пречката, тя ще бъде отстранена, с цел да може институциите да си взаимодействат и да се борим с високите равнища на корупция ", сподели началникът на кабинета.

Относно срещата с основния прокурор, началникът на кабинета сподели още: " Тя не протече под формата на разпит от страна на основния прокурор. Въпроси към нас нямаше, имаше изложение на позиция по отношение на закриването на Специализирания съд и прокуратура, за което знаете, че държавното управление има решение и законопроект ".

Бориславова съобщи, че чака прокуратурата да стартира следствие по медийните изявления. Преценката е постоянно принадлежи на прокуратурата, само че това е законово съображение съгласно Наказателно-процесуален кодекс, сподели тя.

Бориславова съобщи, че медийните изявления са налични и не е задачата на изпълнителната власт да сезира с публично налични данни органите, само че се надява това, което е предоставено от нея и премиера да бъде потребно за прокуратурата. И посочи: " В листата има имена на хора, за които има изнесени данни в медийното пространство. Ние не сме добавили никакви доказателства, обстоятелства или изказвания ". Тя удостовери, че са предоставени на прокуратурата изявления, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Правителството и до момента е заявявало, че ние сме " за " институционалния надзор и когато можем да помогнем като жители на институциите да работят както би трябвало, постоянно сме отсреща ", добави Бориславова.

По мотив прессъобщението на държавното обвиняване, че ще изиска от Министерство на вътрешните работи и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, цялостна информация за лицата от листата, както и за това дали и какви дейности са подхванали според законовите им пълномощия, Бориславова съобщи, че ще се радва в случай че Министерство на вътрешните работи спомага на прокуратурата.

" Надявам се, че институциите настина ще стартират да си взаимодейства, с цел да се борим с несправедливостта, която довеждат до от тези високи равнища на корупция ", уточни още Бориславова.

На въпрос какво счита за изявлението на президента Румен Радев, че разпитът на премиера през днешния ден в прокуратурата е " форма на институционално изнудване ", Бориславова съобщи, че " това е коментар, който не мога да отрека, само че дано да забележим по какъв начин ще работи прокуратурата оттук насетне, да забележим дали ще има в действителност следствия ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР