На срещата на върха на ЕС днес и утре ще

...
На срещата на върха на ЕС днес и утре ще
Коментари Харесай

Защо Брекзит ще е на заден план в разговорите на европейските лидери

На срещата на върха на Европейски Съюз през днешния ден и на следващия ден ще бъдат разисквани редица неотложни въпроси, в това число миграция, стопанска система, сигурност и Брекзит. Но какво желаят другите страни от договарянията в Брюксел и къде е Брекзит в техните цели?

Германия

Изкушаващо е да си представим какво може да си кажат Ангела Меркел и Тереза Мей, срещайки се на четири очи в коридорите на срещата на върха.

Все отново и двете са изправени пред инакомислие и открит протест в личните си редици. И двете са в затруднено състояние поради въпроси, свързани с държавни граници.

Но точно заради това е малко евентуално немският канцлер да обърне изключително внимание на Брекзит тази седмица. Тя е прекомерно заета да осъществя обещаваната от дълго време европейска тактика за миграцията и да избави личната си политическа кожа.

Бъдещето на нежното държавно управление е на косъм. И обединението може да се разпадне, в случай че тя не се върне вкъщи с задоволително положително решение, което да потуши протеста на вътрешния й министър - и съдружен сътрудник - който заплашва да наложи едностранно надзор по немските граници.

В подобен сериозен миг казусът с излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз наподобява надалеч по-незначителен за загрижените законодатели. Не че Германия не се интересува от тази тематика. Промишлеността - в частност авторитетното лоби на автомобилопроизводителите - излиза от кожата си при мисълта, че Обединеното кралство може да напусне Европейски Съюз, без двете страни да са постигнали съглашение за Брекзит.

През последните години Йоахим Ланг, генералният шеф на Федералната асоциация на немската индустрия, предизвести, че Обединеното кралство " стремглаво лети към безреден Брекзит ". Той добави, че ирландският въпрос може да бъде организиран единствено с оставане в митническия съюз и единния пазар.

 Тереза Мей
© Reuters

Тереза Мей

Болшинството тук желае повече изясненост от Англия за това по какъв начин тя си показва бъдещите връзки с Европейски Съюз, само че Мей ще се натъкне на мощна опозиция даже при най-лекия намек за връщане на границата (между Ирландия и Северна Ирландия, бел. ред.)

От друга страна Меркел, която в ранните си години е живяла зад Желязната завеса в Източна Германия, в този момент е в обстановка, в която в Европейски Съюз намерено се дискутира по какъв начин и къде да бъде затегнат граничният надзор и даже да бъдат възобновени граници в Европа.

Франция

Франция отива на срещата на върха най-много с две съществени грижи. Първата е обичаният дълготраен план на президента Макрон за по-голямо обвързване на стопанските системи от еврозоната. Германският канцлер, наподобява, в последна сметка се съгласи кардинално да одобри разводнена версия на неговия проект, в това число за общ бюджет на еврозоната и спомагателни ограничения за подкрепяне на страните, изправени пред криза, въпреки че детайлите още са неразбираеми. Срещата на върха ще бъде късмет да показват концепциите си на другите страни от Европейски Съюз.

Другият въпрос, превзел мозъците на французите, е миграцията. Президентът Макрон вбеси Италия този месец, като я назова " безотговорна " и " цинична " поради отхвърли й да одобри избавителен транспортен съд, пренасящ незаконни мигранти. Италия на собствен ред упрекна Франция в двуличие.

Въпросът по какъв начин да се облекчи натискът върху европейските страни на първа линия на мигрантската рецесия поражда разделения. През 2015 година предходното френско държавно управление даде обещание да одобри 30 000 бежанци от Гърция и Италия, само че година по-късно дойдоха едвам малко над 1000 души. Френското държавно управление поддържа предложенията за мигрантски центрове от закрит вид в страните на първа линия, само че не желае да има такива на френска територия.

Имайки поради всички тези грижи, които тормозят французите, малко е евентуално те да отделят доста внимание на Брекзит. Франция твърдо се придържа към позицията на Европейски Съюз да не се дава опция на Англия " да избира ". Това значи, че свободното придвижване на хора, артикули и услуги са въпроси, които не могат да бъдат разделяни и Лондон би трябвало или да ги одобри заедно, или да се откаже от всички.

Но някои в Париж считат, че има възходящ вкус да се откри метод за безпрепятствена търговия, с цел да бъдат предпазени френските производители, които изнасят за Острова. Няма обаче доста признаци, че Париж ще отстъпи по въпроса за разработване на " паспорт " за Лондонското сити и неговите финансови услуги.

Испания

Новият испански министър председател Педро Санчес даде ясно да се разбере, че има намерение да съблюдава уговорките, които страната му е поела към Европейски Съюз и европейския план като цяло. Но с редица други проблеми, които са в дневния му ред - изключително възходящия брой мигранти, достигащи испанските крайбрежия и напрежението в Каталуня - Брекзит не е главен приоритет за премиера социалист.

Въпреки това той няма да може да пренебрегва въздействието, което английското излизане може да окаже на Гибралтар - английско притежание, което Испания оспорва. На срещата на върха Санчес се чака да рапортува до каква степен са стигнали договарянията сред Лондон и Мадрид за бъдещия статут на Гибралтар. Тези договаряния, които по проект би трябвало да приключат през октомври, се концентрираха върху вероятното споделено потребление на летището в Гибралтар и обмяната на данъчна информация.

 Педро Санчес
© Reuters

Педро Санчес

Европейски Съюз даде единодушието си Испания да може да наложи несъгласие върху съглашението за Брекзит, в случай че е недоволна от уреждането на статута на Гибралтар. Срещата на върха може също по този начин да покаже дали Санчес има намерение да продължи релативно твърдата линия по гибралтарския въпрос, водена от предходното испанско държавно управление. Във всеки случай той ще желае да получи поддръжка от европейските си сътрудници по тематиката.

Италия

За новото популистко държавно управление на Италия Брекзит е по-скоро непряк въпрос, който отвлича вниманието от значимите тематики. То желае да търгува с Обединеното кралство след излизането му от Европейски Съюз и желае да подсигурява, че правата на италианските жители на острова са предпазени. Но като изключим това, главната грижа на Италия е миграцията през Средиземно море.

 Италианският министър председател Джузепе Конте
© Reuters

Италианският министър председател Джузепе Конте

В този смисъл страната има две съществени цели: да накара страните членки да поемат част от бремето, като подслонят тези, които към този момент са пристигнали на континента, и да не се разреши повече мигранти да поемат морско пътешестване към Европа.

В частност Италия желае анулация на Дъблинския правилник, който приканва мигрантите да бъдат проверявани в първата страна от Европейски Съюз, в която дойдат. Италия счита, че това ще окаже прекомерно огромен напън върху страните на първа линия, в това число Испания и Гърция. Но Италия може да се сблъска със опозиция от страна на други популистки държавни управления в Централна и Източна Европа, които не желаят да одобряват повече мигранти.

Влиятелният вътрешен министър на Италия Матео Салвини желае Европейски Съюз да одобри оповестения на 25 юни италианско-либийски проект за разполагане на центрове за задържане на мигранти по южните граници на Либия. На доктрина мигрантите от Африка ще бъдат насочвани към тези центрове и по този начин няма да им се разрешава да прекосяват Средиземно море.

Унгария

Унгарският министър председател Виктор Орбан отива на този Европейски съвет убеден, само че внимателен. Той усеща, че печели разногласието за миграцията, само че знае, че още не е победил. За него Брекзит към този момент е игран мач. Заклетият му зложелател Ангела Меркел наподобява ранена. Новото държавно управление в Рим споделя антиимигрантската изразителност, както и държавното управление във Виена.

Той може да разчита на австрийския канцлер Себастиан Курц да бие антиимиграционния тъпан през идващите шест месеца, през които Австрия ще бъде ротационен ръководител на Европейски Съюз. Неговите съдружници в Бавария от Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер са настроени войнствено. Другите страни от Вишеградската четворка застават компактно зад него.

 Виктор Орбан
© Reuters

Виктор Орбан

Но Орбан играе за време - той вижда пред себе си действителна опция след изборите за Европейски парламент следващата година и разчита на доста по-голяма роля в ръководството на Европейски Съюз за популистки партии като неговата и популистки водачи като него.

Междувременно му се постанова да се занимава с досадни и отвличащи вниманието неща като рецензиите в Европарламента поради строгите му ограничения против правозащитни организации. Той ще се надява срещата на върха да свърши допустимо по-бързо, с цел да може да се върне към гледането на футбол. Орбан сподели в ефира на унгарското публично радио, че досега не е пропуснал и един мач от международното. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР