На срещата КОП27 в Египет германският канцлер Олаф Шолц категорично

...
На срещата КОП27 в Египет германският канцлер Олаф Шолц категорично
Коментари Харесай

Олаф Шолц в Египет: Не трябва да има световен ренесанс на изкопаемите горива

На срещата КОП27 в Египет немският канцлер Олаф Шолц изрично отхвърли всевъзможен " световен подем на изкопаемите горива ", заяви организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не би трябвало да има световен подем на изкопаемите горива. А за Германия споделям: няма да има ", съобщи Шолц, чиято страна е един от най-големите замърсители с парникови газове в Европа, на срещата на върха за климата в Шарм ел Шейх.

" За нас е по-ясно от всеки път, че бъдещето принадлежи на вятърната, слънчевата и зелената атомна сила ", добави канцлерът.

Руската инвазия в Украйна и нейното влияние върху енергийните доставки в Германия накараха Берлин краткотрайно да възобнови работата на въглищните електроцентрали. Но това е единствено за " къс интервал ", увери Шолц.

" Решени сме да се откажем от въглищата ", съобщи социалдемократическият канцлер, който оглавява съдружно държавно управление, в което вземат участие Зелените и либералите.

Германското държавно управление реши да удължи употребата на няколко въглищни електроцентрали до пролетта на 2024 година, само че задачата за отвод от тази сила през 2030 година остава в действие.

За Шолц преходът към възобновима сила " е освен климатичен, стопански и екологичен императив ", само че и " императив на сигурността ", илюстриран от зависимостта на Германия от съветската сила. " Всичко това прави още по-неотложна главната задача на нашето време, а точно ограничението на световното стопляне до 1,5 градуса ", съобщи немският водач, който има за цел да направи страната си въглеродно неутрална " до 2045 година ".

" Всяка десета от градуса по-малко стопляне значи по-малко суши и наводнения, по-малко спорове за запаси, по-малко апетит и оскъдност, а затова и повече сигурност и разцвет ", акцентира Шолц. Той съобщи също, че разрастващите се страни, които замърсяват по-малко, само че постоянно са по-засегнати от последствията от световното стопляне, " с право изискват повече интернационална взаимност ".

" Готови сме да им окажем още по-голяма поддръжка ", сподели той, като даде обещание, че Германия ще усили приноса си в битката с световното стопляне през 2025 година до 6 милиарда евро годишно спрямо 5,3 милиарда през 2021 година " Ще подкрепим най-засегнатите от изменението на климата страни, с цел да се оправят със загубите и вредите ", разгласи още канцлерът.

Шолц прикани за основаването на " световен щит против климатичните опасности ", за който Германия ще даде 170 милиона евро.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР