На среща на върха в Кайро по кризата между Хамас

...
На среща на върха в Кайро по кризата между Хамас
Коментари Харесай

Без общо решение за кризата между Хамас и Израел на срещата на върха в Кайро

На среща на върха в Кайро по рецесията сред Хамас и Израел, арабски водачи приканиха за завършек на десетилетното принуждение в региона и жигосаха израелските удари против Газа. Европейските представители се оповестиха за отбрана на цивилното население.

Целта на срещата беше да предотврати експлоадиране на широкомащабна война в региона, само че упованията бяха огромни поради отсъствието на самия Израел, на Иран и на висши американски представители. Форумът приключи без общо съглашение.



Обща позиция беше малко евентуална поради деликатните моменти към всеки апел за преустановяване на огъня и възможното споменаване на нападението на Хамас от 7 октомври и правото на Израел да се пази, предава Ройтерс. Йорданският крал Абдула жигосах световното безмълвие за нападенията на Израел против Газа и се разгласи изрично срещу насилственото или вътрешно разселване на палестинците.

" Това е военно закононарушение според интернационалното право и алена линия за всички нас ", сподели кралят.

Арабските страни се притесняват, че израелска атака ще прогони палестинците непрекъснато от техните домове,включително към прилежащите страни.

" Няма да напуснем, няма да си тръгнем и ще останем на нашата земя ", уточни Махмуд Абас - президент на Палестинската автономност.

Сред огромните отсъстващи са министър председателите на Германия и Англия Олаф Шолц и Риши Сунак, както и френският президент Еманюел Макрон.

" Не можем и не би трябвало да подценяваме по-широкия подтекст на тези трагични събития, дългогодишния спор и 56 години окупация, без да се обрисува край. Нищо обаче не може да оправдае неоправдателното нахлуване на Хамас, което тероризира израелски цивилни. От друга страна тези отблъскващи актове не могат да оправдаят груповото наказване на палестинския народ ", разяснява Антониу Гутериш - общоприет секретар на Организация на обединените нации.

На срещата Франция се разгласи за филантропичен кулоар в помощ на цивилните, който би могъл да докара до преустановяване на огъня.

" Наша отговорност е да осъществим дълга си, тъй че действително и съществено да тръгнем напред по пътя на мира, стабилността и сигурността. Може да разчитате, че Евросъюзът ще извърши своите задължения към тези полезности, на които държим и които желаем да споделяме по целия свят ", уточни Шарл Мишел - ръководител на Европейския съвет.

Около 100 хиляди стачкуващи поддържаха през днешния ден палестинската идея в центъра на Лондон. Участниците издигнаха антиизраелски лозунги и приканиха за неотложно помирение в Газа. По-рано английската полиция предизвести, че ще арестува всеки изразил поддръжка за Хамас, неразрешена на Острова като терористична организация.

На този декор Израел продължи и през днешния ден да обстрелва Газа. Нанесе и въздушни удари против " противников цели " по границата си с Ливан, където работи шиитската формация Хизбула. Ударите са в отговор на изстреляни противотанкови ракети против северен Израел, предизвикали гибелта на един израелски боен.

Междувременно израелската войска организира образователни стрелби с бойни боеприпаси в подготовка на " идващия стадий от войната ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР