На специална телеконференция, излъчена днес в 18:30 ч. българско време

...
На специална телеконференция, излъчена днес в 18:30 ч. българско време
Коментари Харесай

Агонията продължава: големият телескоп Джеймс Уеб няма да лети преди май 2020 година…

На специфична телеконференция, излъчена през днешния ден в 18:30 ч. българско време по НАСА ТВ, бяха оповестени следващите неприятни вести за телескопа “Джеймс Уеб ”. Една година в допълнение отсрочване – в този момент стартът на “Уеб ” не се обрисува да е преди май 2020 година. Новината беше доказана и на уеб страницата на организацията [1].

Дори и това може да не е окончателната дата. На телеконференцията беше обявено, че НАСА е единствено на 70% уверена, че телескопът ще бъде подготвен за първата година от идващото десетилетие. 

Но и това не е най-лошата вест. Най неприятната е, че телескопът се утвърждава като финансова черна дупка, която продължава да смуче от ограничавания бюджет за галактически проучвания. До този миг са усвоени $7.3 милиарда $. Законовият предел е $8 милиарда и в случай че той бъде трансфериран, “Джеймс Уеб ” отива в Конгреса за прегласуване и политиците ще би трябвало да си кажат тежката дума, която може да е “не ”.

Напомням на читателите, че съгласно първичните проекти през 1997 година телескопът трябваше да коства $0.5 милиарда и да лети през 2007 година. Това значи, че към този момент имаме 13-годишно отсрочване, а вложените средства могат да стигнат $8.8 милиарда. 

За да покрие възходящите разноски на “Джеймс Уеб ”, НАСА трябваше да прави огромни взаимни отстъпки. Един от най-съществените бе че организацията трябваше да се откаже от съдействието с Европейската галактическа организация (ЕКА) за реализирането на взаимната задача “ЕкзоМарс ”. През 2016 година ЕКА изстреля “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” благодарение на Русия, която беше включена на мястото на НАСА като пълновръстен сътрудник. Руснаците осигуриха нови научни принадлежности и ракета притежател “Протон-М ”. 

Проектът “Джеймс Уеб ” е извънредно противоречив – подложен на критика е даже на страниците на сп. Нейчър [2]. Цената за направа е голяма, отлаганията са големи, само че и рисковете също са големи. “Джеймс Уеб ” има 6.5-метрово огледало – три пъти по-голямо от това на “Хъбъл ”, най-голямото, което би трябвало да бъде изпратено в космоса. Поради това то бе издигнато в границите на обособени съставни елементи и ще лети в прегънат тип. “Джеймс Уеб ” не просто би трябвало да бъде изстрелян сполучливо в космоса, само че да се насочи на разстояние 1.5 милиона километра от Земята (далеч оттатък орбитата на Луната) и да разгърне огледалото в автоматизиран режим. Ако нещо се обърка, няма късмет за ремонт – толкоз надалеч астронавти не вървят, а и корабът “Орион ” за междупланетни задачи не е подготвен и е също отлаган в продължение на дълги години. Спасителни задачи като тези на совалките до “Хъбъл ” просто няма да има. 

 James Webb Fiasco

Големият неуспех на НАСА – телескопът “Джеймс Уеб ”. Photo credit: NASA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР