На снимката: техници подготвят мисията “Чанг’e 5 за полет. Photo

...
На снимката: техници подготвят мисията “Чанг’e 5 за полет. Photo
Коментари Харесай

Китай ще изстреля възвръщаема мисия до Луната в края на месеца

На фотографията: техници приготвят задачата “Чанг’e 5 ” за полет. Photo credit: CCTV/Andrew Jones

. През октомври космонавтиката на Съединени американски щати победи с сполучливото взимане на проби от метеорита Бену в хода на задачата “Озирис-Рекс ”, само че това не е единствената възвръщаема експедиция през 2020-та година. Ако всичко мине по проект, на 24-ти ноември Китай ще изстреля лична двупосочна задача към Луната. 

Съгласно информацията, оповестена на уеб страницата на Нейчър, стартът ще бъде сбъднат чрез ракета “Лонг Марч 5 ” от космодрума Уенчан. Също по този начин подсещам на читателите, че полетът в началото бе плануван за 2017-та година, само че претърпя дълготрайно отсрочване поради предишна повреда с носителя.

Мисията на име “Чанг’e 5 ” ще бъде първият опит за снабдяване на лунни скали на Земята след края на 60-те и началото на 70-те години, когато Съединени американски щати изпрати към Луната астронавти в хода на програмата “Аполо ”, а Съюз на съветските социалистически републики организира поредност от роботизирани полети. 

Предстоящата китайска роботизирана експедиция обаче ще се реализира по схемата на “Аполо ”, а не както са го правили руските инженери – посредством непосредствено кацане на лунната повърхнина. “Чанг’e 5 ” включва спускаем уред, степен за отлитане от Луната, орбитален отсек и възвръщаема капсула. След като задачата навлезе в окололунна орбита, спускаемият уред и степента за отлитане ще се отделят от орбиталния отсек и ще извършат меко кацане във вулканична околност, която е част от Океана на бурите на забележимата страна на Луната. 

Докато “Чанг’e 5 ” е на лунната повърхнина, специфична пробивна машина ще дълбае до момента в който бъде достигната дълбочина от 2 метра, до момента в който посредством роботизирана ръка ще бъдат загребани проби от почвата и скалите. Материалът ще бъде изместен в степента за отлитане, чрез която ще бъде изстрелян към орбиталния отсек. Там пробите би трябвало да бъдат прехвърлени в спускаемата капсула за транспорт към Земята.

Според информацията от Нейчър, които се базират на публични сведения от Китай, част от доставения материал ще се даде на локални лаборатории, друга част ще бъде съхранен за бъдещи изследвания и трета част ще се даде на музеите. Засега обаче не е ясно дали китайците ще изпратят лунни проби на други страни.

НАСА е давала събран от “Аполо ” материал на задгранични институции, а в същото време подсещам, че днес всеки българин може да прегледа лунен камък от “Аполо 17 ” в Националния природонаучен музей в София. Но поради наложените наказания от държавното управление на Съединени американски щати, на НАСА е неразрешено да дава материал на китайците и изобщо да има каквато и да е директна връзка с китайската космонавтика.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР