На снимката са жителите на град Гудаута в Абхазия. Абхазката

...
На снимката са жителите на град Гудаута в Абхазия. Абхазката
Коментари Харесай

На тази снимка са 137-годишна майка и нейният 95-годишен син

На фотографията са жителите на град Гудаута в Абхазия. Абхазката Кпап Лазурия и нейният наследник Джукури Лазурия. Според създателя на фотографията Серго Едишерашвили майката е била на 137 години, а синът – на 95. Въпреки възрастта си те изглеждали доста бодри.

Пред нас, несъмнено, не е библейският Матусал, живял 969 години, само че въпреки всичко възрастта на абхазката Кпап Лазурия (вляво) от село Кутол, която върви със сина си (вдясно), е впечатляваща. И макар че през днешния ден Кпап е в листата на непроверените столетници, т.е. тези, чиято възраст не може да бъде документирана, по някаква причина се счита, че няма неточност.

Впечатляваща в Кпап обаче не е единствено възрастта й: тя била известна като буен пушач и за първи път пробвала тютюн през 1911 година Какво е HOS тук!

„ Когато възпламених цигара, дамата на напреднала възраст уви тютюна в хартия и също възпламени “, спомня си фотографът.

И въпреки всичко тя имала своя лична рецепта за дългоденствие: Кпап споделила пред кореспонденти, че източникът на младостта е във всеки човек, просто би трябвало да можете да го употребявате.

По думите на фотографа Серго Едишерашвили, той е бил в Гудаута дружно с японска експедиция, която изследвала тайните на дълголетието на локалните поданици.

„ Снимката е направена през 1976-77 година Тогава работех в една осведомителна организация. В Абхазия беше делегация от Япония, която учеше живота на абхазките столетници.

Те изучаваха всичко, следиха по какъв начин живеят абхазките остарели хора, какво ядат, метода им на живот. Останахме там към седмица. През това време направих доста фотоси ”, споделя фотографът.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР