На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаСтраните

...
На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаСтраните
Коментари Харесай

Кулеба: Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжия

На фотографията: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Страните от НАТО би трябвало незабавно да усилят производството на оръжия, съобщи украинският външен министър Дмитрий Кулеба преди срещата на министрите от Алианса тази седмица.

В изявление за „ Политико “ късно в понеделник украинският политик съобщи, че в дълготраен проект няма да е допустимо да се побеждава на бойното поле, в случай че не се влага в производството на повече оръжия.

„ Докато водим днешните борби, би трябвало да мислим по какъв начин ще водим утрешните “, сподели Кулеба.

Седейки на маса в малко влаково купе в Украйна, министърът съобщи, че страните от НАТО би трябвало „ да стартират производството на нужните оръжия още през днешния ден “.

Ако това не се случи, предизвести той, „ няма да можем да победим – толкоз просто “.

Министрите от НАТО ще проведат диалози във вторник и сряда в Букурещ, като се чака дневният ред да включва въпроса по какъв начин да се окаже по-добра поддръжка на Украйна.

„ Последният път, когато присъствах на [среща на] министрите на НАТО, пристигнах с три думи: оръжия, оръжия и оръжия “, напомня Кулеба. „ Този път, въпреки че това искане остава безусловно остро, ще го уточня, като кажа, че се нуждаем от противовъздушна защита, танкове и индустриални линии “.

Украинският министър съобщи, че формалните лица би трябвало да бъдат реалисти – и по-малко да разчитат на непостоянни сътрудници.

„ Трябва да се надигнем и пред един факт: в света има страни, които разполагат с това, от което Украйна се нуждае, само че които няма да го продадат в задоволителни количества по политически аргументи “, сподели той.

„ Вместо да разчитаме на тях и да прекарваме месеци в опити да ги убедим, би трябвало да се стартира произвеждане, тъй че да не изпадаме според от капризите на трети страни, които имат неща на склад, само че не желаят да ги споделят “.

И въпреки да похвали сътрудниците на Украйна за приноса им към украинската защита, Кулеба беше прям и във връзка с измененията, които би желал да види във вземането на решения от страна на Запада във връзка с поддръжката за Киев.

Украински публични лица, както и някои от най-близките съдружници на Киев, подлагаха на критика трендовете на някои западни държавни управления през последните няколко месеца първо да показват отвращение да дават избран тип поддръжка, а по-късно последователно да трансформират политиката си с повишаването на възмущението от държанието на Русия.

„ Изгубихме прекалено много време – и прекалено много животи, и прекалено много квадратни километри от нашата земя. Затова считам – уповавам се – че мъдростта ще надделее, че всичко би трябвало да се прави в точния момент и не би трябвало да чакаме да се разиграе следващата покруса, с цел да може някой да преодолее психическите бариери при вземането на едно или друго решение за Украйна “, сподели Кулеба.

Запитан за тези, които биха желали Украйна да обмисли опцията за договаряния с Русия, министърът съобщи, че известията за напън са пресилени.

„ Трябва да кажа, че тази визия за мек напън върху Украйна е значително пресилена “, сподели Кулеба.

„ Не бих споделил, че той не съществува, само че не е приел формата на – даже на мек напън “, сподели той и добави: „ Бих го нарекъл просто разискване на това какво следва, по какъв начин ще се оправим дружно “.

Кулеба засегна и проблематичните връзки на Украйна със прилежаща Унгария.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, сподели той, „ играе своя лична игра с Европейския съюз – и от време на време употребява Украйна като пленник на тези връзки “.

И министърът насочи обръщение към елементарните унгарци: „ Каквото и да четете в формалните си медии, украинците не изпитват никаква злост към унгарците “.

„ Ние бяхме другари, сме другари и ще бъдем другари “, сподели той. „ Но ние би трябвало да спечелим тази война и в полза на Унгария е Украйна да победи “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР