На снимката: Христо ГрозевЖурналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев

...
На снимката: Христо ГрозевЖурналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев
Коментари Харесай

Русия взе на прицел наш журналист. Христо Грозев е обявен за федерално издирване

На фотографията: Христо Грозев
Журналистът от проверяващия уебсайт Bellingcat Христо Грозев е разгласен за федерално търсене от Русия. Това е обявено на уеб страницата на съветското вътрешно министерство, написа ТАСС.

На уеб страницата на министерството се показва, че той е „ търсен по член от Наказателния кодекс “.

Според източник, против Грозев е формирано наказателно дело за „ разпространение на имитации за съветската войска “ – законодателство, признато откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари.

През юли съветската проверяваща работа ФСБ съобщи, че
Грозев е взел участие в интервенция
на украинското военно разузнаване за похищение на военни самолети от Русия. Службата твърди, че разкрила двама куриери, които са взели участие в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на съветски водач за похищение на аероплан. Журналистът отхвърля да е забъркан.

Москва жигосах Bellingcat като „ нежелана “ организация, заявявайки, че тя съставлява опасност за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше оповестена за „ задграничен сътрудник “ в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat значително се концентрира върху потреблението на материали с отворен източник и обществени медии, с цел да документира хипотетични съветски военни закононарушения.

Христо Грозев е взел участие в няколко следствия по отношение на Алексей Навални. По-специално той беше измежду проверяващите отравянето на опозиционния водач през август 2020 година

През ноември Христо Грозев завоюва „ Наградата на Основателите “ на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи достижения в региона на публицистиката.

Грозев се причислява към Bellingcat през 2015 година като проверяващ кореспондент. Той е прочут с това, че употребява отворени източници, обществени медии и други налични данни за следствия. Грозев е създател на следствия, в които са разпознати двама висши съветски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.; офицери от ГРУ, забъркани в заговора за прелом в Черна гора през 2016 г.; тримата обвинени за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година и отравянето на Алексей Навални през 2020 година През 2019 година Грозев и екипът му печелят премията за проверяващ репортаж на Европейската преса за „ Разкриване на обвинените за отравянето в Солсбъри “. В нея те разпознават причинителите на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР