На снимката: Димитър СтояновСредствата за предоставената техника и хуманитарна помощ

...
На снимката: Димитър СтояновСредствата за предоставената техника и хуманитарна помощ
Коментари Харесай

България иска ЕС да ѝ върне парите за помощта за Украйна

На фотографията: Димитър Стоянов
„ Средствата за предоставената техника и филантропична помощ на Украйна подлежат на възобновяване от европейския фонд European Peace Facility (EPF) “. Това сподели пред публицисти служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той добави, че страната ни е кандидатствала и изпратила нужните документи. „ Очакваме в избран интервал от време средствата ни да бъдат възобновени “, сподели още Стоянов.

Общата стойност на предоставената филантропична помощ от българското Министерство на защитата на Украйна е 7 097 730,15 лева, оповестиха от ведомството, съобщи Българска телеграфна агенция.

За тези малко повече от седем млн. лева българското Министерство на защитата е предоставило на Украйна две хиляди каски, две хиляди бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, пет хиляди комплекта зимни облекла – полушуба с подплата, чеп с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и пет хиляди броя обувки – цели, полеви.

Министерството на защитата не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години, сподели Стоянов във връзка обява в новинарската организация „ Bloomberg “, в която се загатват 14 щурмови самолета съветско произвеждане Су-25, които страни членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.

Общо 20 самолета Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година на четири компании, изясни министърът. „ Ако приказваме съответно за спора в Украйна – Министерството на защитата не е продавало самолети на който и да е било, с цел да бъдат изнесени, където и да е било, последните 10 години “, разяснява Димитър Стоянов.

По думите му последните самолети, които са били благосъстоятелност на български компании, са изнесени през интервала 2005 – 2012 година Стоянов отхвърли Министерството на защитата да е продавало и танкове Т-72. „ Категорично споделям, че не се изнася нито Т-72, нито комплекси C-300, нито самолети Су-25 или МиГ-29 “, съобщи той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР