На снимката: Димитър Стоянов„На територията на България не е ремонтирана

...
На снимката: Димитър Стоянов„На територията на България не е ремонтирана
Коментари Харесай

Търси се заместител на МиГ-29 за българската военна авиация

На фотографията: Димитър Стоянов
„На територията на България не е ремонтирана украинска техника“. Това съобщи пред публицисти през днешния ден служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Министър Стоянов приказва от честванията 145-ата годишнина от Шипченската епопея. По думите му има подписано рамково съглашение за ремонт на украинска техника и „при осъществени такива действия, популацията ще бъде навреме информирано“. Той заяви, че се търси и „платформа, която да замести МиГ-29“. 

По думите на Стоянов с Полша за ремонт на българските изтребители МиГ-29. Той заяви, че скоро ще се срещне с министъра на защитата на Полша. „ Влезли сме по отношение на израелски компании, с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29, и в този момент главната ни цел е ориентирана към Полша “, разяснява Стоянов. Целта да бъдат удължени летателните качества на МиГ-овете.

Стоянов сподели още, че работи и по друга платформа, която да замести МиГ-29: „ Изпратил съм писма до четири страни, получих отговор от Швеция и Франция, чакам отговор от Съединени американски щати и Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този директен интервал, в който Военновъздушните сили няма да имат действителни благоприятни условия да извършват дилемите си “, означи Димитър Стоянов.

На журналистически въпрос той отговори, че се преглежда като допустима платформа и F-16, както и „абсолютно всички благоприятни условия, които нашите съдружници могат да ни предоставят“, като персонално уточни френския Мираж 2000 и шведския Грипен. Според него решаващо се оказва времето.

Относно финансирането на българската войска, Димитър Стоянов съобщи, че финансите в никакъв случай няма да стигат и постоянно има нужда от повече. „ Моето гледище към служебното държавно управление е за защита да бъдат отделени два %. Това е моята цел, уповавам се да я реализира. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на Българската войска, на ремонта на наличната техника, тъй че нашите военнослужещи да не усещат тази голяма софтуерна бездна, която има сред нас и нашите съдружници “, съобщи Стоянов.

Два % от Брутният вътрешен продукт да бъде вложен годишно в насърчаване на отбранителни качества е и сделката, която страните от НАТО реализираха през 2014 година на Срещата на върха в Уелс. Към момента България не е достигала този най-малко. От началото на войната на Русия в Украйна множества страни от Алианса оповестиха, че усилват разноските си за защита и сигурност.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР