На снимката: Борисов и ВеберЛидерът на Европейската народна партия (ЕНП)

...
На снимката: Борисов и ВеберЛидерът на Европейската народна партия (ЕНП)
Коментари Харесай

Евродепутатите освиркаха Вебер, докато говореше за ареста на Борисов

На фотографията: Борисов и Вебер
Лидерът на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер беше освиркан от сътрудниците си евродепутати през днешния ден, откакто опита да прекъсне речта на положението на Съюза на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да приказва за ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Обсъждането на ареста, който беше разгласен от съда за противозаконен, е друга точка от дневния ред на евродепутатите през днешния ден. 

Обсъждането на въпроса се показва в Европейския парламент като репресиране на опозицията в България, което за демократичните уши звучи изключително стряскащо. Вебер обаче комфортно не помни да спомене за пачките, кюлтетата, Мата Хари и още десетки случаи.

„ Двама самостоятелни съдии оповестиха ареста на опозиционния водач в България Бойко Борисов за противозаконен и това е в действителност е съществено. Исках само спор за върховенството на закона в България, само че ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато приказваме за върховенството на закона! “, сподели Вебер във времето, в което трябваше да направи изказване за речта на Фон дер Лайен.

Думите му бяха посрещнати бурно от залата. Имаше и претенции председателката на Европейския парламент Роберта Мецола да му вземе думата. Тя отговори, че не е взела думата на нито един оратор от началото на четиричасовото съвещание. Мецола обаче беше един от хората, които подкрепяха Борисов по време на митингите против него през 2020 година, като си позволяваше да загатва, че те били спонсорирани.

В дневния ред на Европейския парламент този следобед попада разискване по искане на ЕНП на точка, озаглавена „ Незаконно задържане на опозиционен водач в България “. Интересът на евродепутатите към полемиката обаче е дребен – единствено 16 души са се записали да приказват.

Борисов беше арестуван вечерта на 17 март, дружно с някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на ГЕРБ Севдeлина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени.

След това Софийският областен съд разгласи за противозаконни задържанията и на тримата.

На 24 август Административният съд София-град удостовери, че заповедта за ареста на Борисов е била противозаконна. Решението му бе дефинитивно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР