На снимката: Бил КлинтънБившият президент на САЩ Бил Клинтън отхвърли

...
На снимката: Бил КлинтънБившият президент на САЩ Бил Клинтън отхвърли
Коментари Харесай

Бил Клинтън: Народите от Източна Европа имат право да живеят в сигурност, след като дълго са били доминирани от Русия

На фотографията: Бил Клинтън
Бившият президент на Съединени американски щати Бил Клинтън отхвърли концепцията, че съветското навлизане в Украйна може да се отдаде на разширението на НАТО, почнало по време на неговото президентство, излиза наяве от думите му в предаването на Фарид Закария по Си Ен Ен.

„ Смятам, че постъпихме вярно в подобаващия миг. И в случай че не го бяхме създали, тази рецесия можеше да настъпи още по-рано “, сподели той в изявлението, представено от Българска телеграфна агенция.

В началото на войната си в края на февруари т.г. главната опорка на съветската агитация беше, че продължаващото доближаване на НАТО към границите на Русия е предиздвикало съветския президент Владимир Путин да отвърне на удара, нахлувайки в Украйна, или с цел да си възвърне част от изгубената съветска империя, или с цел да покаже, че Русия не е слаба страна, която елементарно би била сплашена от Запада. Това обаче би могло да служи единствено за опрощение на тиранични дейности, защото и НАТО, и Украйна имат право да вземат решение сами дейностите си. Отделно от това, НАТО е защитителен съюз – т.е. Русия няма от какво да се тормози, в случай че не счита да атакува някого. Във въпросния мотив няма никаква логичност, служи само за опрощение на злините на Руската федерация в Украйна.

Клинтън съобщи, че Путин „ не крие, че счита разпадането на Съветския съюз за огромна покруса “.

Бившият президент акцентира, че Съединени американски щати и НАТО в никакъв случай не са имали за цел да заплашват Русия и че народите от Източна Европа имат право да живеят в сигурност, откакто десетилетия наред са били доминирани от Русия.

„ Когато направих това, което направих “, сподели Клинтън, „ предложих на Русия освен особено партньорство с НАТО, само че и вероятността за вероятно участие в НАТО, като твърдях, че най-големите ни проблеми със сигурността в бъдеще ще дойдат от недържавни участници или от властнически страни, които продават химически, биологически и нуклеарен потенциал на терористични групи. И че би трябвало да се оправим с това дружно. “

Избирането на Клинтън пристигна през 1992 година след края на Студената война. По време на президентството на Клинтън Чешката република, Унгария и Полша се причислиха към НАТО, а през 2004 година – България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Всички тези страни са били част от Съветския съюз или негови съдружници, обобщава „ Политико “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР