На снимката: Атанас ПекановЗа таван на цените все още не

...
На снимката: Атанас ПекановЗа таван на цените все още не
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: С приемане на еврото по-лесно и прозрачно биха се следели цените на храните

На фотографията: Атанас Пеканов
За таван на цените към момента не можем да приказваме, живеем в пазарна стопанска система и към момента имаме вяра в конкуренцията и пазара. Това разяснява по бТВ служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него с приемане на еврото по-лесно и транспарантно биха се следели цените на храните.

„ С влизането в еврозоната ще имаме по-добра бистрота и по-добра сравнимост на цените, и повече напън някои цени да падат, изясни той.

„ Такива внезапни и нападателни ограничения към момента не сме тръгнали да подхващаме. Първите стъпки, които служебният кабинет прави в този момент, са по линия на комерсиалните вериги. Първите стъпки са така наречен меки ограничения. Имахме доста диалози с комерсиалните вериги, диалози с работодателските организации “, сподели още вицепремиерът.

Той напомни, че е имало доста помощи за бизнеса в България, като частично те са били, с цел да се усмири инфлацията.

„ Търговските вериги ще би трябвало да подхващат ограничения, тъй като не е обикновено в множеството европейски столици млякото да е едно евро, във Вашингтон млякото да е един $, а тук да е 3,60 лева “, сподели Пеканов.

„ Първият ни метод бе да обсъдим този проблем с комерсиалните вериги. Вторият е повече информация за жителите. А третият е активизиране на регулаторите “, уточни Атанас Пеканов.

В Комисията за отбрана на потребителите се подават сигнали при разнообразни типове далавера. А в Комисията за защита на конкуренцията – в случай че има координирани дейности и някакъв картел, напомни той.

„ Ако няма дейности от страна на комерсиалните вериги, има принадлежности на страната, в това число с другите типове помощи. Може би през новата година би трябвало да се слагат някои условия по линия на енергетиката, само че и по линия на цените. Тези браншове, които не трансферират намаляването на дадени енергийни запаси към крайните си артикули, може би би трябвало да се понижат помощите за тях “, сподели Атанас Пеканов.

Далеч сме още от покриването на критериите за влизане в еврозоната, изключително във връзка с инфлацията. Ние не ги покриваме с 4%, уточни още той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР