На снимката: Атанас ПекановВ периода преди влизането в еврозоната различните

...
На снимката: Атанас ПекановВ периода преди влизането в еврозоната различните
Коментари Харесай

Пеканов: Преди влизането ни в еврозоната, трябва да се вземат мерки срещу спекулата

На фотографията: Атанас Пеканов
В интервала преди влизането в еврозоната другите регулатори като Комисията за отбрана на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да развиват доста сериозна активност, с цел да защитят крайния консуматор от далавера. Това съобщи служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

„ В първите дни на въвеждане на еврото в Хърватия видяхме някои спекулативни действия в търговски обекти – чиста корист. Това е сериозен проблем, който ние би трябвало да адресираме, това е главният проблем – обособени търговски субекти да спекулират и да употребяват тази опция, с цел да покачват цените “, каза  вицепремиерът по Би Ти Ви. Той уточни, че в Хърватия заради тази причина се постановат много съществени санкции, което ще бъде ефикасна бариера пред сходни практики.

Пеканов дефинира осведомителната акцията за иницииране на референдум против въвеждането на еврото като „ лъскава и добре готова “.

„ Навсякъде стартират един куп легенди и съгласно мен погрешни обстоятелства, да вземем за пример, че ще се откажем от паричната си политика. Ние сме се отказали от нея през 1997 година с влизането във Валутния ръб “, разяснява Пеканов. И добави, че точно това е донесло непоклатимост на българския лев.

„ С влизането си в еврозоната ще повишим присъединяване си в процесите, ще имаме опция да използваме всички европейски принадлежности по време на рецесии, банковият ни контрол и банковата ни система ще бъдат по-силни “, изясни вицепремиерът.

Според него ще се увеличи и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще докара до понижаване на лихвите по заемите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се повишават.

Атанас Пеканов сподели още, че дата за влизането ни в еврозоната остава реалистична, само че има критерии, които би трябвало да бъдат изпълнени. По думите му инфлацията продължава да бъде прекомерно висока и има още три закона, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание. Обикновено решението от страна на Съвета на Европейски Съюз за влизане се взема през юли. След това, в случай че бъде утвърдено участието на България в еврозоната, през август би трябвало да се случи въвеждането на цени в лв. и в евро, изясни той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР