На сайта на Министерството на туризма вече може да откриете

...
На сайта на Министерството на туризма вече може да откриете
Коментари Харесай

Ваучерите за туристически услуги - най-често задаваните въпроси и техните отговори

На уеб страницата на Министерството на туризма към този момент може да откриете нова секция, където в детайли да се запознаете с опциите, които оферират ваучерите за туризъм. Ето кои са най-често задаваните въпроси и техните отговори:

1. Какво съставляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна са спомагателна обществена облага, предоставяна от работодателите на техните чиновници за подкрепяне на покупателната дарба и увеличение на тяхната мотивация. Те са освободени от налози и осигуровки в размер до 200 лева на месец на служащ. Ваучерите за храна са приет разход за данъчни цели на компаниите, те са освободени от облагане с налог върху приходите на работника/служителя и върху тези средства не се вършат осигурителни вноски.

2. За какви услуги важат ваучерите за туристически услуги? Например, влиза ли в тях сметката за обяд в ресторант?

Съгласно Закона за туризма „ Основни туристически услуги " са настаняване, хранене и превозване, а „ Допълнителни туристически услуги " са услуги, свързани с:

- пътувания, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер;

- конгресни и настоятелен прояви (организиране на срещи, конференции, семинари, образования, презентации и други корпоративни събития);

- спортно-анимационни и водноатракционни услуги,

здравни, СПА и уелнес услуги, прилагане на въжени линии;

- отдаване чартърен на плажни уреди, ски екипировка, транспортни средства и на плавателни средства за спорт;

- туризъм и забавление, услуги, предоставяни от школи и клубове по танци, езда, ветроходство и други водни спортове;

- услуги, предоставяни от ски учебни заведения, както и други услуги, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътешестване и престой.

В тази връзка всички снабдители на туристически услуги могат да се възползват и да сключат контракт за обслужване с оператор на ваучери за храна.

3. Къде може да се употребяват ваучерите?

Към момента над 10 000 търговски обекта в цялата страна одобряват ваучери за храна. Доставчиците на туристически услуги към този момент подписват контракти за обслужване с оператори на ваучери за храна.

Може да се запознаете със лист на лицата, получили позволение за реализиране на активност като оператор на ваучери за храна, на уеб страницата на Министерството на финансите - https://www.minfin.bg/bg/531.

4. Могат ли да се употребяват посредством медиатори - туроператори, уеб сайтове за групово извършване на покупки, онлайн резервационни системи?

Единствено доставчиците на туристически услуги могат да се възползват от ваучерите за туристически услуги и ще имат опцията да сключат контракт за обслужване с оператор на ваучери за храна.

5. Могат ли ваучерите да се употребяват за пътувания в чужбина?

Ваучерите са средство да бъде подкрепят туристическият бизнес, както и всеки, който желае отмора в България, само че те са годни и за пътешестване отвън страната при избрани условия. Всички снабдители на туристически услуги, регистрирани за практикуване на комерсиална активност на територията на Република България, могат да сключат контракт за обслужване с оператор на ваучери за храна.

6. Има ли ограничавания за използването на тези ваучери за туристически цели?

Няма ограничавания.

7. Имат ли ваучерите период на годност?

Ваучерите имат период на годност, която наложително се изписва върху тях. По закон тя е до 12 месеца. Операторите на ваучерите са длъжни да осребряват всички издадени от тях ваучери, които са пуснати в обращение и са годни към датата на приемането им, както и един месец след приключване на периода на годност на ваучерите.

8. Какви са разпоредбите за приемане на ваучери за храна?

Доставчиците, които са сключили контракт за обслужване на ползватели с оператор, са длъжни да:

- не връщат излишък до номиналната стойност на предоставения ваучер;

- не продават вино, спиртни питиета, питие или тютюневи произведения против ваучери за храна;

- попълнят на гърба на всеки употребен от ползвател ваучер за храна датата, на която е употребен и да слагат печата на съответния доставчик;

- дават артикули и услуги по цени, оповестени в съответния търговски обект, без да включват надценка или да поправят цените с размера на възнаграждението, дължимо на оператора.

9. Как се регистрират счетоводно и заплащат ли се налози върху сумите, платени с ваучери?

Това става съгласно нормативните условия, използвани и все още за ваучерите за храна. Прилагат се надлежно разпоредбите на Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с ваучерите за храна и наредбата по член 209, алинея 6 от същия закон (Наредба № 7 от 9 юли 2003 година за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за осъществяване на активност като оператор на ваучери за храна и реализиране на активност като оператор).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР