На регионално ниво може да се каже, че реколтата от

...
На регионално ниво може да се каже, че реколтата от
Коментари Харесай

Овощарят Красимир Мазнев: В Кюстендилско реколтата е слаба   

„ На районно равнище може да се каже, че реколтата от всевъзможен тип овощни насаждения като цяло е слаба ”, споделя наблюденията си пред Агри. БГ производителят от Кюстендилско Красимир Мазнев.

Сезон 2023: Секирата „ работна ръка ” може да се окаже най-тежката

Причините за това най-много са в студената пролет – чести дъждове, ниски температури, развиване на заболявания... Дългогодишният земеделец обаче регистрира и друга причина за по-лошата годишна продукция този сезон – нарасналата себестойност на производството, която не може да се обезпечи от пазара след това.

Абонирайте се за нас във Viber
„ Растителната отбрана е сложна за осъществяване поради поскъпналите торове и препарати. Ние употребяваме качествени препарати, на база дълготраен опит, само че не при всички е допустимо това ”, разяснява Мазнев и прибавя, че за изкупни цени още е рано да се приказва.

Миналата година черешовата годишна продукция в страната беше добра, само че такава се оказа и в цяла Европа, а родните производители се оплакаха, че „ гърци и турци ни заливат с продукция, което смъква цената на нашата череша ”.

Финално се стигна даже до премахване на черешови градини. Този сезон всички таят очаквания за по-добри цени, само че не смеят още нищо да кажат. При други вярата е изчерпана изцяло поради 100% измръзналите дръвчета от късните студове.

Рано е да се планува черешовата годишна продукция от 2023, само че е ясно, че акцията закъснява, а вредите по никакъв начин не са малко. Овощари от Сливенско към този момент оповестиха нулева година, други се молят най-малко природата да ги пощади до прибирането на реколтата.

И тук е мястото да напомним, че застраховките не са опция за фермерите, най-малко не и в този им тип.

„ Застраховали сме, само че към този момент не го вършим. След един проливен дъжд с градушка застрахователите пристигнаха седмица по-късно и споделиха, че овошките били „ свежички ”. Така е тъй като бях пръскал два пъти за 5 дни, с цел да съвзема най-малко листната маса ”, спомня си Мазнев.


Неговата годишна продукция за момента е в доста положително положение. 33-годишният овощар има 15 години опит зад тила си, а в фамилното стопанство от към 200 дка се отглеждат череши и сливи. Има богата сортова палитра, само че към този момент не отглежда ранни сортове череши, „ тъй като фабриките от дълго време стопираха да ги купуват, не се търсят на пазара, а изискват доста труд ”, споделя още Красимир Мазнев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР