На разпит в швейцарската специална прокуратура е бил вчера президентът

...
На разпит в швейцарската специална прокуратура е бил вчера президентът
Коментари Харесай

Раздпитаха президентат на ФИФА Джани Инфантино в швейцарската специална прокуратура

На разпит в швейцарската специфична прокуратура е бил през вчерашния ден президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино. Това е било част от престъпно следствие на негови необявени срещи с основния прокурор на страната по време на сериозното следствие на футболни чиновници, упрекнати в корупция. Новината беше обявена на първо време от френския вестник " Монд ", написа " Факти ".

Да се организира наказателно произвеждане против Инфантино беше предложено през 2020-а година от предходния специфичен прокурор на алпийската страна, който по-късно беше отхвърлен от делото с решение на федералния съд за допустима корист с социална служба и нарушение на служебната загадка. Въпросният някогашен прокурор е Михаел Лаубер, който в началото беше посрещнат с огромно доверие, само че по-късно се оказа, че връзките му с Инфантино са повече от другарски.

Самият президент на ФИФА се надява този проблем да бъде решен до 16-и март, когато ще се организира следващият постоянен конгрес на централата в столицата на Кигали – Руанда. За момента той си остава единствен претендент за нов президентски мандат.

Специалният прокурор Ханс Маурер удостовери в имейл до Асошиейтед прес, че " в границите на производството е извършено чуване онлайн в офиса на прокуратурата ".

" Няма да разясня времето, обсега и задачата на това чуване. В по-късен стадий може би ще има публична информация ”, се споделя в писмото на прокурора Ханс Маурер.

Разпитът е извършен от него и от втория прокурор Улрих Ведер. Въпросните двама прокурори бяха определени от швейцарския парламент през 2021-ва година, с цел да продължат следствието, обвързвано с три недокументирани срещи, извършени през 2016-а и през 2017-а година сред Инфантино и тогавашния основен прокурор Михаел Лаубер. Трите срещи са се състояли доста скоро след избора на Инфантино за президент на ФИФА, който трябваше да наследи Сеп Блатер. Блатер беше заставен да напусне поста си вследствие на световно следствие на швейцарската и американската прокуратура за корупцията в международния футбол.

След като срещите бяха разкрити от медиите, и Инфантино, и Лаубер обявиха, че срещите са били рутинни, само че твърдяха, че не си спомнят детайлности от диалозите и също по този начин и не са си водили бележки. От ФИФА отхвърлиха формален коментар на имейл, изпратен от АП.

Самият Лаубер беше изпъден от офиса, откакто беше открито, че е подвел и попречил федералната работа, надзираваща прокурорите, която е поискала повече информация за срещите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР