На различни позиции са съпартийците Джо Байдън и Барак Обама

...
На различни позиции са съпартийците Джо Байдън и Барак Обама
Коментари Харесай

Обама с критика към Израел: Тази стратегия може да има обратен ефект

На разнообразни позиции са съпартийците Джо Байдън и Барак Обама за войната в Близкия Изток, стана ясно от последните им изказвания през днешния ден.
Прочетете още
Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама предизвести, че някои от дейностите на Израел във войната против " Хамас " като прекъсването на питателните доставки и на водоснабдяването в линията Газа може да " втвърдят позициите на палестинците за генерации " и да отслабят интернационалната поддръжка за Израел, съобщи Ройтерс.

Всяка израелска военна тактика, която не обръща внимание на човешките загуби, " може в последна сметка да има противоположен резултат ", посочи Обама.

Бившият американски президент от Демократическата партия в интервала 2009-2017 година по принцип рядко разяснява външнополитически рецесии в развиване, отбелязва Ройтерс. Сегашният собственик на Белия дом Джо Байдън, който също е демократ, бе вицепрезидент на Обама.

" Решението на израелското държавно управление да спре храната, водата и електричество за хванатото в капан цивилно население (в линията Газа) заплашва освен да утежни разрастващата се филантропична криза; то може да втвърди още повече позициите на палестинците за генерации, да подкопае световната поддръжка за Израел, да бъде употребявано от враговете на Израел и да попречи на дълготрайните старания за реализиране на мир и непоклатимост в района ", сподели Обама.

В същото време някогашният президент на Съединени американски щати осъди офанзивата, подхваната от " Хамас " против Израел на 7 октомври, и удостовери поддръжката си за правото на Израел да се пази.

Не е ясно дали той е координирал изказването си с Байдън, който беше негов вицепрезидент в продължение на осем години, показва Ройтерс.

Докато бе президент на Съединени американски щати, Обама постоянно поддържаше правото на Израел на самоотбрана при започване на спорове с контролиращото линията Газа палестинско ислямистко придвижване " Хамас ". Той обаче бързо призоваваше Израел към въздържаност, когато палестинските жертви започваха да се усилват, отбелязва Ройтерс.

Администрацията на Обама се опита, само че в последна сметка не съумя да реализира спокойно съглашение сред Израел и палестинците. Откакто встъпи в служба при започване на 2021 година, президентът Байдън не се е опитвал възобнови от дълго време замразените договаряния, заявявайки, че водачите на двете страни в спора са прекомерно неотстъпчиви и изискванията не са подобаващи.

От друга страна Байдън уточни, че с цел да се приключи огъня в Газа, би трябвало " Хамас " да освободи всички заложници.  " Заложниците би трябвало да бъдат освободени, тогава ще може да приказваме ", сподели той на събитие в Белия дом. 

" Човечността би трябвало да е преди всичко ", прикани пък висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк. Според него би трябвало да има неотложно помирение по филантропични аргументи, с цел да " бъде избавен животът на цивилни посредством бърза и ефикасна доставка на филантропична помощ за линията Газа ".

Междувременно френският президент Еманюел Макрон дойде тази заран в Тел Авив, с цел да изрази " цялостната взаимност " на Франция с Израел. Очаква се обаче френският държавен глава да призове за запазване на живота на цивилното население в линията Газа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР