На различни места по света всяко следващо лято ще бъде

...
На различни места по света всяко следващо лято ще бъде
Коментари Харесай

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо, сочи проучване

На разнообразни места по света всяко последващо лято ще бъде още по-горещо от предното и ще бие предходни температурни върхове. Причината са климатичните промени. Това сочи ново изследване, оповестено от Nature Climate Change, отбелязва bTV.
Учените са проиграли 22 климатични модела, с цел да схванат какво тъкмо ще се случи. Според данните до края на XXI в. температурите през лятото ще бъдат по-екстремни от всички други досега.
“Това ще натовари цели екосистеми и общества, които няма да могат да се оправят ”, споделят учените.
Климатичните модели сочат, че температурите ще бъдат още по-високи на към 58% от планетата ни. Най-драматични ще бъдат за разрастващите се страни и дребни острови.
Според данните към 67% от растящите стопански системи ще изпитат още по-високи температури през лятото, като всяка година градусите ще се усилват.
Вече сме очевидци на световното стопляне, въпреки то да не е еднообразно за цялата планета. От 1901 година насам температурата на земната повърхнина се е нараснала с към 0,7-0,9 градуса по Целзий за към век. Температурата се е нараснала двойно от 1975 година насам, като най-големите температурни върхове са след 1998 година
Повишаването на температурите ще повлияе и на здравето ни. Горещините ще бъдат смъртоносни и ще доведат до инфаркти, астматични пристъпи и проблеми с бъбреците.
Високите температури могат да доведат и до още по-голямо замърсяване на въздуха, както и дефицит на вода и загуба на годишна продукция.
През 2014 година Световната здравна организация направи оценка, съгласно която към 250 хиляди души ще умрат сред 2030 и 2050 година поради климатичните промени. Според новите изследвания тези цифри са “консервативни ” и жертвите ще бъдат доста повече.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР