На публикуван в мрежата любителски видеозапис (линк в края на

...
На публикуван в мрежата любителски видеозапис (линк в края на
Коментари Харесай

Степен на китайска ракета падна близо до училище скоро след изстрелването

На оповестен в мрежата любителски видеозапис (линк в края на тази публикация) се вижда по какъв начин отработената степен се насочва неконтролируемо към разположената до учебното заведение гориста околност, след което експлодира. Облакът от детонацията е с оранжев цвят, което е индикатор, че ракетата е работила с отровната горивна примес от хидразин и диазотен тетроксид. 

Тази двукомпонентна горивна примес се назовава хиперголична и при нея съставените елементи се самозапалват непринудено при контакт. Ето за какво тя все още се употребява в практиката – не се постанова внедряването на комплицирани системи за запалването на моторите. Но като се изключи че сместта е токсична, тя е и нездравословна за околната среда. Поради този факт на запад към този момент съвсем не летят сходни ракети, а и космодрумите се строят наоколо до морето, с цел да не падат ракетните степени край селата и градовете.

Китай също има сходен космодрум до брега, откъдето се изстрелват новите ракети “Лонг Марч 5 ” и “Лонг Марч 7 ”. Те работят с керосин и О2 или течен водород и О2. Но към момента действат и трите по-стари космодрума, които се намират надълбоко в провинцията – районите са били подбрани по време на Студената война, с цел да се обезпечи нужното равнище на секретност. Проблемът е, че там има обитаеми места. 

Принципно преди изстрелването на ракетите жителите биват предупреждавани, с цел да им се даде опция да се изтеглят. Фактът, че това видео е снимано с такива детайлности демонстрира, че рухването на степента е било предстоящо. Но остава единствено да гадаем за какво този път не е имало евакуация. 

Видеозапис от рухването на степента на ракетата – Youtube link

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР