На протест с искане за по-добро заплащане излязоха днес работещите

...
На протест с искане за по-добро заплащане излязоха днес работещите
Коментари Харесай

БНР на протест - заплатите не са мръдвали от 2020 г.

На митинг с искане за по-добро възнаграждение излязоха през днешния ден работещите в Българското национално радио. Бюджетът на БНР не е обновен от преди пандемията, а последно заплатите са увеличени с 10% през 2020 година

За час през днешния ден работещите в публичната медия блокираха кръстовището до БНР на бул. " Драган Цанков " в София, подкрепени от КНСБ, КТ " Подкрепа " и Съюза на българските публицисти в радиото.

Основното искане е 25% повишение на заплатите, с цел да се компенсира насъбраната от 2021 година насам инфлация.

Макар да приказват за " почтено " възнаграждение, междинното такова сега на процедура слага доста от тях на ръба на оцеляването, изясни пред Клуб Z Адриана Киселинчева, председателка на СБЖ " Хоризонт ".

" Колегите получават приблизително към 1000-1400 лв. заплата, изключително ниски са на музикалните сформира. С растежа на цените не се борим просто за почтено журналистическо възнаграждение, а за оцеляване. "

Музикантите постоянно получават под 1000 лв. - начинаещ цигулар да вземем за пример взима чисто 960 лв., единствено 200 лв. над минималната. 

Тя добави, че самият бюджет на радиото има потребност от нарастване, поради повдигането на разноските на базови консумативи като електричество, както и обезценка на техниката. Над милион лв. коства тока, необходим за радиоразпръксването, а техниката в студиата не е обновявана от дълго време.

Поради политическата рецесия в последните две години всяка актуализация на бюджета се прави бързо и без изключително внимание към перата на публичните медии. Затова и бюджетът на националното радио на процедура е заледен. Това въздейства доста и на мотивацията на сътрудниците, означи Киселинчева.

" Надявам се опитът на сътрудниците, гласът им да бъде обществено чут да способства за пускане на този диалог, защото имам вяра, че всичко, което вършим, е в действителност в интерес на обществото и всеки лев, вложен в БНР, се възстановява на цялото българско общество ", означи през днешния ден генералният шеф на БНР Милен Митев.

След днешната акция работещите в БНР са подготвени и да продължат митингите пред Народното събрание - в случай че няма съответна реакция на депутатите. А там скоро би трябвало да се преглежда нов бюджет, въпреки че към момента стои опцията актуалният просто да бъде продължен - което би означавало нито стотинка повече за публичното радио.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР