На приема в българското посолство в Рим присъства и председателят

...
На приема в българското посолство в Рим присъства и председателят
Коментари Харесай

Цвета Караянчева награди Райна Кабаиванска по случай 24 май

На приема в българското посолство в Рим участва и ръководителят на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери, дружно с македонската делегация, която е в града за честването на 24 май.

Наградени за принос за развиването на българо-италианските връзки бяха още проф. Джузепе Дел Агата - италиански българист, литературовед, преводач, професор в Университета на Пиза; Джино Марота – кмет на град Челе ди Булгерия, проф. Красимир Станчев - дълготраен учител по български език в Университета „ Рома Тре “ в Рим; Жана Яковлева - шеф на Българския културен институт в Рим; Нели Атанасова - ръководител на Културна асоциация „ Феникс” в Рим.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи, че 24 май е празник, който ни събира и въодушевява и в днешния век на осведомителни технологии ни кара да пазим чисто изворчето на духовността, с цел да можем и ние, и нашите деца да черпим с цялостни шепи от него.

Тя напомни, че светите братя Кирил и Методий са провъзгласени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори и това е прекрасен знак за обединена, просветена и просперираща Европа. Цвета Караянчева изрази признателност на ръководителя на Народното събрание на Република Северна Македония Талат Джафери, че с неговата делегация участват на празника в българското посолство. Общата история ни дава огромна мощ и опция да гледаме напред, да бъдем обединени и мощни, съобщи тя.

По думите на Цвета Караянчева българите са благословени, че живеят в хилядолетна страна, която има неповторима природа, прелестен фолклор и забележителна история. 24 май е необикновен празник – той ни събира, въодушевява и ни кара да се усещаме специфични, съобщи ръководителят на Народното събрание.

На тази дата всеки един от нас може да каже: “И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат “, добави Цвета Караянчева. Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов уточни, че 24 май е най-светлият и въодушевяващ празник за българите, денят, в който всеки от нас се усеща горделив, че принадлежи към народ, за който светите братя Кирил и Методий сътвориха писменост, разрешила разпространяването на духовността и словото измежду останалите славянски нации.

Този незабравим исторически миг, съвпадащ с приемането на християнската религия, ни слага измежду основоположниците на европейските полезности, акцентира той и добави, че през тази година се навършват 1150 години от кончината на св. Кирил. Парламентарната делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, беше на посещаване в Рим и Ватикана във връзка 24 май.

В състава на делегацията бяха ръководителят на Групата за другарство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за другарство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея имаше представители на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна черква и на Католическата черква.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР