На пресконференция в Национален клуб на БТА в Силистра педагогът

...
На пресконференция в Национален клуб на БТА в Силистра педагогът
Коментари Харесай

Стартира конкурс за деца от целия свят, посветен на старите български традиции

На конференция в Национален клуб на Българска телеграфна агенция в Силистра педагогът Йонка Господинова разгласи публично старта на 14-ото издание на почналия през 2005 година Международен конкурс за детска рисунка „ Слънчевите руни в българските носии и история – Силистра 2023 “. Негови уредници са Фондация „ Азгард “ и Клуб „ Приятели на слънчевите руни “ (обявата за състезанието е във Фейсбук-профил Слънчеви руни).

Материалите на участниците се получават до 30 април т.г. на имейл: [email protected]. Засега няма оповестена дата за финално празненство за оповестяване на премиите, носителите на които от 2-3 години не се афишират обществено по причина на гледище на родители на децата, както настояват уредниците. През миналите години в проявата, която предходната година за пръв път мина и с фолклористична научна конференция, в нея са се присъединили представители на 10 страни, в това число от българските общности в Румъния, Македония, Украйна и Молдова. Както и от български учебни заведения от чужбина – най-често от Букурещ, Брюксел и Виена, само че и от други столици.

Целта на състезанието е децата от 6 до 18 години да открият хубостта в слънчевите багри и да „ прочетат “ тяхното наличие в носиите, везбата и тъканите. Дори единствено за миг да ги извадят от раклите на своите предшественици, с цел да се снимат с тях. Конкурсът е тласък за основаване на родословие във всяко семейство, в което подрастващият вземе самодейност за това начинание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР