На пресконференция в Атина тази вечер заедно с икономическия екип

...
На пресконференция в Атина тази вечер заедно с икономическия екип
Коментари Харесай

Гръцкият премиер Ципрас обяви пакет от икономически и социални мерки

На конференция в Атина довечера дружно с икономическия екип на държавното управление си гръцкият министър-председател Алексис Ципрас разгласи пакет от стопански и обществени ограничения, които имат за цел да ускорят растежа на стопанската система, както и да облекчат икономическото състояние на най-силно засегнатите от дългогодишната рецесия пластове на популацията, оповестява " Катимерини ".

Ципрас разгласи, че страната разполага с запас от ликвидност от 31 милиарда евро. От него половината е буфер за сигурност по Европейския механизъм за непоклатимост. От остатъка държавното управление ще употребява 3,6 милиарда за погасяване на скъпите заеми от Международния валутен фонд (МВФ). Останалите 11,5 милиарда ще бъдат предопределени за окончателния излаз на гръцката стопанска система от рецесията.

5,5 милиарда евро или 3 % от гръцкия Брутният вътрешен продукт ще бъдат вложени в специфичен фонд като спомагателна гаранция за кредиторите през идващите три години. Това ще разреши на страната в интервала 2020 - 2022 година, в случай че се наложи, да залага примитивен бюджетен остатък от 2,5, а не от 3,5 % от Брутният вътрешен продукт, както е контрактувано с интернационалните институции. Ципрас изрази убеденост обаче, че ограниченията на държавното управление ще доведат до стопански темпове, които ще разрешат постигането на задачата от 3,5 % и без потреблението на специфичния фонд.

Сред ограниченията, които Ципрас разгласи, че ще бъдат утвърдени неотложно и приложени още тази година, е понижаване на Данък добавена стойност за публичното хранене от 24 на 13 %, както и прекачване на храните в категорията на облагане с 13 %. Данък добавена стойност се понижава и за електрическата енергия и природния газ от 13 на 6 % както за семействата, по този начин и за предприятията.

Ципрас даде обещание, че ще бъде изплатена и 13-а пенсия на пенсионерите. Ще бъде непокътнат без понижение и необлагаемият най-малко.

През 2020 година ще бъде понижен данъкът взаимност, Данък добавена стойност на стоките и услугите от 13 на 11 % в доста от категориите, ще бъдат въведени и данъчни облекчения за жителите на островите, ще бъде понижена и цената на отоплението в планинските региони.

В умозаключение Ципрас съобщи, че държавното управление му ще изиска избор на доверие на следващия ден от гръцкия парламент, а от гръцкия народ - на европейските и локалните избори на 26 май и на парламентарните избори при започване на октомври.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР