На предстоящите избори за парламент в Иран - вместо кой

...
На предстоящите избори за парламент в Иран - вместо кой
Коментари Харесай

Ниска избирателна активност се очаква на изборите в Иран

На идните избори за парламент в Иран - вместо кой ще завоюва - евентуално по-големият въпрос е кой въобще ще гласоподава. Масовото неодобрение, високата инфлация, напрежението към нуклеарната стратегия на Техеран и поддръжката за Русия са единствено част от аргументите някои хора да се откажат от вота.

Според политици и анализатори се чака изборната интензивност да бъде към 30%.
На предишните избори множеството хора изпратиха ясно обръщение към ръководещите, само че смятаха, че тяхното обръщение не се е чуло добре, и даже въобще. Този път множеството избраха друга тактика. Въпреки това считам, че главната повода за предстоящата ниска изборна интензивност е, че Народното събрание е отслабен и няма основна роля.
Мердад Кадир, политически анализатор

Общо 15 хиляди претенденти се борят за 290 места в Народното събрание на Ислямската република. По-голямата власт обаче е отредена за висшия водач, аятолах Али Хаменей.

През последните месеци депутатите обърнаха внимание на облеклото на дамите след гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя провокира едни от най-ярките митинги против властта, откакто беше арестувана за погрешно носене на хиджаб и умря в полицейски арест.Според неправителствени организации при всеобщото неодобрение са починали над 500 души, а други близо 20 хиляди са били задържани.

„ Пренебрегването на изборите е резултат от неналичието на доверие в качествата на системата да взема решение проблеми. Докато не се вземат решения на високо равнище и до момента в който няма увереност за решение на проблемите, доста хора въобще няма да стъпят в изборните секции “, споделя Ахмад Зейдабади, политически анализатор.

Призиви за протест на изборите пристигнаха и от пандиза. Иранската активистка и нобелов лауреат Наргес Мохамади назова вота „ подправен “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР