На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври българите зад граница

...
На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври българите зад граница
Коментари Харесай

ЦИК определи 755 секции за гласуване зад граница, най-много са в Турция

На предварителните парламентарни избори на 2 октомври българите зад граница ще могат да гласоподават в 755 секции, тъкмо както на вота през ноември предходната година.Това се схваща от решение на Централната изборна комисия (ЦИК), която утвърди броят им след привършване на периода за подаване на заявки.

Обстоятелствата и този път не разрешиха секциите в чужбина да надминат върха от юли 2021 година, когато броят им доближи 784. Федерална република Германия още веднъж наложи ограничавания за броя места, на които могат да бъдат разкрити секции, а поради войната в Украйна българите там са подали единствено 7 заявки за гласоподаване. (Досега нормално за откриване на секции за гласоподаване са били подавани към 100 заявки, бел.ред.).

На база на адресите от изборите през ноември в чужбина бяха избрани. За разкриването на спомагателни секции отвън дипломатическите и консулските представителства беше належащо българите зад граница да съберат най-малко 40 заявки., което е с към 5 хиляди по-малко спрямо изборите на 14 ноември, с над 20 хиляди по отношение на 11 юли и с над 35 хиляди по отношение на 4 април. За постоянните парламентарни избори предходната пролет близо 88 хиляди българи изявиха авансово предпочитание да упражнят правото си на избор.

И този път най-вече места за гласоподаване ще бъдат разкрити в Турция - 166. Там броят им се е нараснал с съвсем 40, откакто през ноември българската общественост гласоподава в 127 секции. Във Англия ще има опция да се гласоподава в 126 секции. В Германия, където има огромна българска диаспора, би трябвало да може да се гласоподава в 77 секции. От решението на ЦИК излиза наяве, че до този миг управляващите в Германия към момента не са дали позволение за местата, на които ще бъдат формирани секции отвън българското посолство и консулствата, само че има кардинално единодушие по този въпрос. Такова позволение се чака и за секциите в Австрия, Норвегия и Канада. Крайният период за изговаряне на управляващите е 16 септември. В Испания ще бъдат открити 65 секции, а в Съединени американски щати - 55.
В прилежащите Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са надлежно 72, 7,4 и 1. Заради проблеми със сигурността предстоящо няма да се гласоподава в Украйна, Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия - или тъй като подадените заявки са извънредно малко, или тъй като изобщо няма такива.

В решението на ЦИК обаче липсва значима информация, а точно в кои секции ще се гласоподава с машини и в кои не. По планирани данни на Министерсто на външните работи на изборите през октомври в чужбина ще се гласоподава с 525 машини в 290 секции, като в 244 ще има по 2 машини. По данни на Министерство на външните работи това са със 100 машини повече от предходните избори през ноември 2021 година

В кои страни и градове ще се разкрият секции вижте



Карта на изборите в чужбина от
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР