На пръв поглед това е странна група. САЩ, Полша, Чехия,

...
Коментари Харесай

Русия и България: не туристите, а газът

На пръв взор това е странна група. Съединени американски щати, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Англия, Грузия, Украйна, Австралия и България. Последният път, когато страната ни попадна в сходна групировка, беше в " обединението на искащите " която поддържа нашествието в Ирак.

Този път можем да кръстим групата " обединението на нежелаещите " - или тези, които не са съгласни да оставят Русия да разиграва безнаказано смъртоносни акции на личната им територия. Всички тези страни са част от листата на " вражески страни на Русия ", появил се на екрана зад водещия Евгений Попов на 29 април в телевизионното предаване " 60 минути " на държавната телевизия " Россия 1 ".

Списъкът е всекидневен, само че е част от по-голяма медийна акция на съветските официози, в която феновете, или водещите показват страни, навредили на съветските ползи. " Наказанията ", които се оферират за тези страни са най-различни, в това число да се спре газта или да се забранят пътуванията.

Този вид " риалити геополитика " към момента е единствено на екран - нищо такова не се е случило на публично равнище. Много евентуално е сегашните изказвания да са за напълно за вътрешно прилагане - режимът на Путин, изправен пред падаща известност и слаба рубла, да употребява както постоянно външни врагове, с цел да консолидира поддръжка.

Защо обаче в този лист е и България? По време на 11-годишното ръководство на Бойко Борисов той направи всичко допустимо с нищо да не настава съветските енергийни ползи на Балканите, даже в противен случай:

Продължението на " Турски поток " през България беше издигнато с рекордна скорост и бяха признати всички условия на Москва. В момента по него може да тече единствено съветска газ и то единствено директна - нищо от количествата не остава в България. Дълги години единствено се имитираше диверсификация на газовите доставки Скандалният случаи с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, синът му и още един човек не беше разследван, до момента в който мощният интернационален напън не принуди държавното управление да направи най-малко реплика на реакция
Капитал - брой 19
Причината кремълската агитация да вкара България в тази група е демонстрираната в последната една година твърда линия, почнала с изхвърлянето на няколко съветски дипломата, траяла с обвинявания за шпионска мрежа и приключила с изявление на външния министър, който упрекна непосредствено Москва в измама на българска територия и опит за ликвидиране на български жител (въпросният Гебрев).

Последните събития в Чехия предизвикаха част от това сгъстяване. Но огромна част от повода е вътрешнополитическа - Борисов желае да се нарежда като про-западен политик, с цел да контрастира на главния си съперник - президента Радев.

Въпреки че множеството от реториката е единствено за шоу и от нея не следва нищо, Москва няма традиция да оставя неотговорени провокации и ще втвърди малко тона към София. Въпросът е дали дрънкането на пропагандни оръжия ще докара до някакви действителни последици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР