На пръв поглед пропагандната история за свободно плаващите мини из

...
На пръв поглед пропагандната история за свободно плаващите мини из
Коментари Харесай

Мините в Черно море вече приличат на диверсионна операция

На пръв взор пропагандната история за свободно плаващите мини из Черно море, публикувана предходната седмица от бойния флот и контраразузнаването на Руската Федерация, стартира да придобива все по-реални и заплашително форми. Първата тревожна вест пристигна от турската войска в събота, която заяви, че риболовен кораби са локализирали кръговиден обект, плаващ в горната част на Босфора наоколо до зоната за закотвяне. Впоследствие това фактически се оказва мина, която е обезвредена от водолази на военноморските сили. Тази заран сигналите за свободно плаващи избухливи устройства започнаха да се множат- първо в акваторията на турското Черноморие на 15 км. от Резово, а след това - още една на 43 морски благи от Румънския бряг и на 37 морски благи югоизточно от българския нос Галата.

Според съветската версия, публикувана на 18 март, става дума за към 420 мини, сложени от Украйна в региона на Одеса и близките пристанища, които са се откъснали от котвите си поради стихия. Украйна от своя страна още тогава шумно отхвърли да има нещо общо с всичко това. И напълно резонно означи, че точният брой на морските мини може да бъде прочут единствено на този, който ги е сложил. Според украинците целенасоченото разпространение на сходна информация от Русия може да е или дезинформация, или подготовка за блокиране на корабоплаването в Черно море със свободно плаващи взривни устройства.

Миналата седмица командването на българските военноморски сили изрази мощен песимизъм за достоверността на публикуваната от Русия информация. Според адмиралите ни задачата най-вероятно е втълпяване на боязън и основаване на неуравновесеност. През последните дни вълнението в Черно море е било 2-3 бала покрай брега и 3-4 бала - по-навътре, което прави съвсем изключено скъсването на минни баражи край Одеса, твърдяха тогава от българския военен флот. Което на процедура съвсем изцяло изключва версията възможните мини да са украински.
Откъде идват?
Въпросът чии са мините в Черно море мъчно може да получи еднопосочен отговор и евентуално ще остане в областта на догадките или най-малко на мъчно доказуемите тези. Тук е значимо да се означи, че даже да приемем за достоверни съветските изказвания, че стихия е раздрала баражите в региона на Одеса, експлозивите би трябвало да са достигнали до Босфора за рекордно малко време. Въпреки че в тази посока има течение, започващо от устието на река Дунав, става дума за разстояние от към 360 морски благи или към 650 км. Взривяването на първата записана мина в Босфора обаче става единствено 8 дни след известието на съветските спецслужби и военен флот. Дори при положение на непрекъснати северни ветрове, каквито през последния месец няма, експлозивите би трябвало да плават сред 20 и 25 дни от Одеса до Истанбул, настояват специалисти по морско дело.
Реклама
Също по този начин, при сходен сюжет взривните устройства би трябвало да се появят първо в румънската акватория, след това в българските води, а по-късно - в турските. Събитията от последните три дни са в тъкмо противоположен ред - първо беше открита мина в Босфора, след това - на българо-турската граница, а по-късно - край Галата и Румъния. Важно е да се означи и, че обезвредената от турците мина е от остарял руски вид, само че съгласно турските военни е била с чиста повърхнина, без следи от наслойка и залепнали водорасли - нещо, което постоянно се случва при по-продължителен престой във водата.
Как се употребяват?
Военноморските мини са тихо и пасивно оръжие, което се употребява от повече от век. То е относително на ниска цена и елементарно за използване, само че за сметка на това с висока успеваемост, тъй като разрешава на страни с по-слаб флот да се борят с по-могъщ съперник, който има софтуерно предимство. Макар и да не наподобява на актуалните авангардни оръжия, то е от вида " стреляй и не помни " и тихо чака своята жертва (понякога с години) несъзнателно да влезе в контакт с него. Проблемът е, че то съставлява опасност освен за съперника, само че и за всеки, който не знае за неговото битие и местоположение. Затова и съгласно конвенциите за използването им мините би трябвало да са закотвени, а зоните, където са ситуирани, се афишират публично.

Този вид оръжия имат и голям психически резултат. Дори самата опция в избрана акватория да са поставени морски мини е задоволителна, с цел да сковава активността на морските оператори и дейно да спре или забави корабоплаването в избран стратегически сектор каквито да вземем за пример са Босфора и Дарданелите. Дори не е нужно те да взривят някой кораб, с цел да реализиран задачата си. Така че морските мини се дефинират като оръжия от вида A2AD (Anti-access/Area Denial), които блокират достъпа на противников кораби в сериозни морски сектори или проливи.
Чии са?
Украйна попада тъкмо в тази категория страни с по-ограничени благоприятни условия. Определено има логичност в това армията на Киев да се пробва да държи огромните съветски кораби надалеч от крайбрежията си, изключително десантните, които са се прицелили в стратегическия едномилионен пристанищен град Одеса.
Реклама
На процедура обаче украинците няма по какъв начин да извършат сходна интервенция при изискване, че бойният флот на Руската Федерация управлява Северното Черноморие даже отпреди началото на войната, която стартира преди месец. Разполагането на баражи от стотици взривни устройства също по този начин изисква доста време, тъй като е комплицирана и деликатна задача, изключително в акватория, следена от руснаците в 24-часов режим.

Друг метод за слагането на мини е със самолети или подводници, което в тази ситуация с Украйна обаче е невероятно, тъй като армията им не разполага с такива. За разлика от Русия.

По неофициални данни на западните разузнавания съветските военноморски сили поддържат в Черно море 4 или 5 подводници клас Kilo. Всяка от тях може тихо да пусне в морето по 24 мини, без да се демонстрира на повърхността. Това би могло да е едно от разумните пояснения за какво взривните устройства в Черно море започнаха да се появяват в ред, противоположен на течението от Одеса към Босфора. За жал мъчно може да бъде потвърдено или оборено.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР