На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но

...
На пръв поглед филмът прилича на романтична любовна история. Но
Коментари Харесай

„Нарушава националните и морални ценности: Как един сериал предизвика скандал в Турция

Н а пръв взор филмът наподобява на сантиментална любовна история. Но в действителност е политически и породи огромен скандал. Властта счита, че той е засегнатост за исляма и нарушава моралните полезности на Турция. Това написа Пелин Юнкер, създател на.

За какво става дума

Сериалът, по отношение на който сега в Турция се спори яростно, се споделя " Kızıl Goncalar " или „ Алени пъпки “. Звучи като нещо сантиментално, отбелязва „ Зюддойче Цайтунг “, само че както показва изданието – същността на сериала е политическа: приказва се доста за това, което вълнува страната; за това каква би желала да бъде Турция – световна или все по-ислямска страна. Именно заради това против сериала в турския орган за надзор на медиите са постъпили рекорден брой тъжби – общо били 32 000, споделя представител на турската работа пред немската информационна организация ДПА.

В последна сметка контролният орган издаде двуседмична възбрана на телевизия Fox TV да излъчва сериала, защото „ нарушавал националните и морални полезности на обществото “ , написа „ Зюддойче Цайтунг “. Освен това малкия екран би трябвало да заплати санкция, а мястото, на което се снима филмът, е блокирано. Австрийският „ Курир “ акцентира, че в последните години турското държавно управление е засилило натиска против малкия екран и радиото – изключително във връзка с продукциите, за които се твърди, че нарушават фамилните или обществени полезности. Проправителствените медии оповестиха, че сериалът е неприятелски по отношение на исляма, написа Дъждовни води.

Kızıl Goncalar polemiği sürüyor: Celal Şengör'den RTÜK Başkanı Şahin'e açık mektup! Fatih Altaylı aktardı
— Nihat (@psikolognihat)
Семейните и обществени полезности

Филмът съставлява притча, отдадена на връзките в турското общество. В центъра на повествованието е жена с името Мерием, която при започване на 2023 година отпътува със брачна половинка си и с щерка си от засегнатите от земетресението региони в Истанбул. Семейството принадлежи към ислямска фракция, която ги е приела. Всичко това е нереалност, само че припомня мощно за общността „ Исмаил Ага “, която е доближена на държавното управление на Ердоган. Тя попадна в центъра на медийното внимание, изяснява „ Зюддойче Цайтунг “, откакто позволи мъж да се ожени за шестгодишно момиче. 

Изданието споделя сюжета и по-нататък: на другия полюс в сериала е всемирски психиатър – кемалист по убеждения, който лекува един от членовете на сектата. Т.е. един против различен се изправят двата полюса на турското общество. Става дума и за това по какъв начин членовете на сектата се отнасят към представителите на страната като да вземем за пример служителите на реда. Показани са фанатици, които поради околните си връзки с държавното управление се усещат над закона – и гнева на другите, на светските хора.

Именно всемирски насочените турци поддържат смелостта на телевизионния канал, който се употребява с все по-голям зрителски интерес: първата серия е била гледана от над четири милиона души, при втората, която към този момент е последна, аудиторията съвсем е надхвърлила седем милиона. За феновете сериалът е един тип вентил, от какъвто те имат потребност, изключително след преизбирането на Ердоган предходната година, написа „ Зюддойче Цайтунг “.

İnsaflı davranmışsınız!
Cüneyit ile evlenecek kıxın kurs sıralarında sandalyeden ayağı yere değmeyen bir fani olması lazımdı!
Çünkü gerçek hayatta böyle!?
Gerçek sakallılar niye HAVLADI ki? insaflı davranmış!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР